DŽeremi Hant u Beču

"Bregzit" može biti završen bez sporazuma sa EU

  • 01.08.2018. 20:14

Proces "Bregzita" mogao bi biti završen bez postizanja sporazuma sa EU, a takav ishod bio bi slučajan, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova DŽeremi Hant.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl u Beču rekao da izjave o mogućem ishodu bez sporazuma nisu posljedica straha, već sagledavanja realnosti. 

"Odluke u vezi sa odnosima Velike Britanije i EU u budućnosti moramo da donesemo do kraja ove godine. Moramo biti iskreni prema sebi u vezi sa izborima koji su pred nama. Trenutno se krećemo ka slučajnom ishodu bez postizanja sporazuma", istakao je Hant. 

Hant je naglasio da bi "Bregzit" bez sporazuma imao veliki uticaj na odnose Velike Britanije i članica EU, koji bi se osjetio generacijama i da bi takav ishod bio "ogromna geostrateška greška", javio je "Gardijan". 

Knajslova je izjavila da su London i Beč spremni i na potencijalne drugačije scenarije "Bregzita". 

Ona kaže da su razgovori sa Hantom bili "odlični i inspitrativni" i naglašava da Austrija ima pragmatičan pristup i da je spremna na drugačije scenarije. 

Hant je posebno naglasio značaj uloge Austrije, nakon što se britanski premijer Tereza Mej prošle sedmice sastala sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Beču. 

"Austrija ima posebnu ulogu zbog predsjedavanja EU. Želim da imamo pragmatično rješenje koje će omogućiti da se prijateljstvo i duboko i posebno partnerstvo Londona i Beča nastavi", kaže Hant.