Norveška

Brejvik izlazi pred sudiju: Ubio 77 osoba, sada bi mogao na slobodu

  • Извор: Кликс
  • 18.01.2022. 09:34

Anders Brejvik mogao bi ranije izaći iz zatvora ukoliko norveški sud prihvati njegov zahtjev za uslovnu slobodu.

Saslušanje koje se odnosi na uslovno oslobađanje Brejvik biće održano ove sedmice, više od deset godina nakon što je ubio 77 ljudi i povrijedio stotine osoba. Bio je to najsmrtonosniji napad u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.

Brejvik saslušanje je zakazano za danas u Distriktnom sudu Nedre Telemark u Skienu. Riječ je o desničarskom ekstremisti koji je fotografisan dok je nacistički salutirao prilikom prethodnih dolazaka u sudnicu. Ukoliko aktuelni zahtjev za uslovno oslobađanje ne bude usvojen, masovni ubica će moći podnijeti novi naredne godine.

Tužiteljka Hulda Karlsdottir je za Reuters rekla da je neophodno da Breivik ostane u zatvoru kako bi se zaštitilo društvo. On je odslužio polovinu od 21 godine zatvora na koliko je osuđen, a riječ je o maksimalnoj kazni koju može odrediti norveški sud. Međutim, ako se na isteku kazne ustanovi da je i dalje prijetnja po društvo, ostaće iza rešetaka.

Saslušanje o uslovnom puštanju na slobodu najavljeno je u avgustu.

Brejvik je u augustu 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora nakon što je 22. jula 2011. godine izveo dva teroristička napada, ubio 77 i ranio stotine ljudi.

Ovi napadi su "inspirisali" naredne napade širom svijeta, uključujući i teroristu Brentona Tarranta, koji je u Christchurchu u dvije novozelandske džamije 2018. godine ubio 51 osobu.

Тагови: