CAR

Britanci otkrili šta Rusi spremaju Kijevu, sa neba šalju nezamisliv pakao?

  • 13.08.2023. 12:08

Organizacija CAR sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi istraživanjem i proučavanjem komponenti naoružanja, saopštila je da je otkrila da Rusija proizvodi sopstvenu, domaću verziju iranskih dronova tipa Šahed i to modele S-131 i S-136.

Kada su se istražitelji CAR došli do fizičkih ostataka dvije ruske bespilotne letjelice Geran-2, korišćene u Ukrajini prošlog mjeseca, detaljnom analizom je utvrđeno da je Rusija "počela da proizvodi sopstvenu, domaću verziju drona Šahed-136", navodi se u saopštenju britanskog istraživačkog centra, prenosi Si-En-En.

Pukovnik Mekgregor: Strani plaćenici masovno bježe, bliži se poraz ukrajinske vojske

Pukovnik Mekgregor: Strani plaćenici masovno bježe, bliži se poraz ukrajinske vojske

"Dokazi da je Ruska Federacija počela da proizvodi sopstvene, domaće verzije iranskih dronova ukazuju na značajan napredak u mogućnostima ratovanja dronovima, što će Rusiji omogućiti da nastavi da se oslanja na upotrebu bespilotnih letjelica za jednokratnu upotrebu", napisali su istražitelji CAR.

Njemačka ne odustaje: Berlin isporučuje Kijevu bespilotne letjelice!

Njemačka ne odustaje: Berlin isporučuje Kijevu bespilotne letjelice!

Zvanični Teheran je odlučno negirao da je Rusiji isporučivao dronove koji su korišćeni tokom sukoba u Ukrajini. Ranije ove godine, poseban izvještaj CAR objelodanio je da Iran pokreće svoje dronove "ukradenom zapadnom tehnologijom".

Za sada je poznato da ruska vojska iznad Ukrajine koristi dronove-kamikaze Šahed-131 (Geran-1) i Šahed-136 (Geran-2), kao i izviđačko-borbene BPL Mohajer-6.

"Storm šedou" u Ukrajini: Od garanta uspjeha "kontraofanzive" do krimskog blata!

Zbog velikog broja upotrebljenih primjeraka, samim tim i velikog broja pogođenih ciljeva, do sada je široj javnosti najinteresantnija bila Šahed-136. Još uvijek se vodi polemika kakva je to bespilotna letjelica. Na Zapadu je takav sistem poznat i pod terminom loitering munition, a postoje ocjene da se radi i o ‘‘mini‘‘ krstarećoj raketi (iako to nije raketa jer nema raketni motor).

Treba naglasiti da ruska vojska posjeduje domaće dronove-kamikaze tipa Lancet 1 i 3, kao i KYB, ali oni nisu u klasi Šahed-136, to su mnogo manje letjelice, sa skromnijim performansama i daleko manjim bojevim glavama, prenosi Informer.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.