Nasljednik Borisa Džonsona

Britanija danas dobija novog premijera

  • Извор: Агенције
  • 05.09.2022. 08:35

Ime nasljednika Borisa Džonsona na čelu britanske vladajuće Konzervativne partije i mjestu premijera biće saopšteno danas, nakon objavljivanja rezultata unutarpartijskog glasanja za jednog od dva kandidata - bivšeg ministra finansija Rišija Sunaka i aktuelne ministarke spoljnih poslova Liz Tras.

Konzervatici će danas objaviti rezultate glasanja, a kandidat koji postane novi lider stranke automatski postaje premijer.

Dosadašnji britanski premijer Boris Džonson trebalo bi sutra da preda ostavku kraljici Elizabeti Drugoj, nakon čega će ona zvanično imenovati njegovog nasljednika, prenosi Tanjug.

Ove godine biće prekršena tradicija da novi premijer bude pozvan na sastanak sa kraljicom u Bakingemsku palatu u Londonu, jer će ga ona, kako je najavljeno, zbog poteškoća sa kretanjem primiti u zamku Balmoral u Škotskoj, prenosi Bi-Bi-Si.

Do smjene na čelu konzervativaca dolazi nakon što je Džonson 7. jula podnio ostavku.

Prethodno je ostavke podnijelo više od 50 ministara i ostalih članova njegove vlade.

Džonson je mjesecima bio na udaru opozicije, ali i predstavnika sopstvene partije zbog načina na koji se zemlja borila prtiv pandemije korona virusa, porasta troškova života, a pogotovo nakon što su procurili snimci sa privatnih zabava u Dauning stritu u vreme kada je na snazi bio karantin zbog pandemije korona virusa.

Seriju ostavki članova vlade, međutim, pokrenuo je skandal zamjenika šefa poslaničkog kluba Konzervativne stranke u donjem domu parlamenta Krisa Pinčera, koji je podnio ostavku pošto je priznao da se napio u jednom londonskom privatnom klubu, a zatim seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca.

Ako novi premijer odluči da ne raspiše prijevremene izbore, sljedeći redovni izbori biće održani najkasnije u januaru 2025. godine.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм