Sporazum sa Albanijom

Britanija najavila protjerivanje hiljada albanskih migranata

  • Извор: Beta
  • 13.12.2022. 22:51

Britanski premijer Riši Sunak objavio je sporazum sa Albanijom koji predviđa ubrzanu obradu zahtjeva za azil i masovno protjerivanje onih koji su odbijeni, u okviru velikog paketa mjera za borbu protiv ilegalne imigracije.

„Bićemo tvrdi ali pravedni“, rekao je Riši Sunak u parlamentu.

On je rekao da će vlada u mjesecima koji dolaze protjerati „hiljade“ Albanaca, koji predstavljaju oko trećinu (13.000) od migranata koji su stigli u Britaniju ove godine na malim brodovima preko Lamanša.

Uprkos obećanjima da će poslije Bregzita Britanija preuzeti kontrolu nad svojim granicama, ona nikada nije vidjela toliki broj dolazaka migranata preko Lamanša kao sada. Od početka godine njih oko 45.000 prešlo je Lamanš i došlo u Britaniju u odnosu na gotovo 30.000 u 2021.

Među mjerama koje je najavio Sunak je i slanje britanskih policajaca na aerodrom u Tirani, podizanje praga prema kome se tražilac azila smatra žrtvom modernog ropstva, kao i osiguranja albanske vlade da će žrtve biti zaštićene.

Sunak je naglasio da je Albanija „sigurna“ zemlja i da će sa najavljenim izmenama velika većina zahtjeva za azil Albanaca moći jednostavno da bude proglašena „jasno neosnovanim“.

Vođa konzervativne vlade je takođe najavio da će biti udvostručen broj agenata koji obrađuju zahtjeve za azil da bi se nadoknadila kašnjenja, da će početi da se koriste stari centri za odmor, studentski domovi ili vojne prostorije da bi se prepolovili troškovi smještaja tražilaca azila koji se trenutno smještaju u hotelima.

Sunak je takođe rekao da će vlada nastaviti projekat protjerivanja u Ruandu tražioca azila koji su ilegalno stigli na britansko tle. Za sada je ta procedura u zastoju poslije intervencije evropskog suda.