London

Britanija nije bez kralja: Mnogi se pitaju kako će se zvati i kada će se obratiti kao vladar

  • Извор: АТВ
  • 08.09.2022. 20:06

U trenutku kada je kraljica umrla, tron ​​je odmah i bez ceremonije prešao na nasljednika Čarlsa, bivšeg princa od Velsa.

Ali postoji niz praktičnih - i tradicionalnih - koraka kroz koje mora proći da bi se krunisao za kralja.

Kako će se zvati?

Jedno od njegovih prvih radnji je odlučivanje da li će vladati kao kralj Čarls III ili uzeti neko drugo ime.

Na primjer, ime njegovog djeda Džoržda VI bilo je Albert, ali on je vladao koristeći jedno od svojih srednjih imena.

Čarls može birati bilo koje od svoja četiri imena - Čarls Filip Artur Džordž.

On nije jedini koji se suočava sa promjenom titule.

Iako je prijestolonasljednik, princ Vilijam neće automatski postati princ od Velsa.

Međutim, odmah nasljeđuje drugu očevu titulu, vojvodu od Kornvola. Njegova supruga Ketrin (Kejt) biće poznata kao vojvotkinja od Kornvola.

Postojaće i nova titula za Čarlsovu suprugu, čija će puna titula biti Queen Consort - supruga je izraz koji se koristi za supružnika monarha.

Formalne ceremonije

U prva 24 sata nakon majčine smrti, Čarls će biti zvanično proglašen za kralja. Ovo će se dešavati u Sent Džejms palati u u Londonu, ispred ceremonijalnog tijela poznatog kao Vijeće za pristupanje.

Sastoji se od članova Tajnog vijeća – grupe viših poslanika, bivših i sadašnjih, kao i nekih viših državnih službenika, visokih komesara Komonvelta i lorda gradonačelnika Londona.

Teoretski ima pravo da prisustvuje više od 700 ljudi, ali s obzirom na kratak rok, stvarni broj će vjerovatno biti daleko manji. Na posljednjem pristupnom vijeću 1952. prisustvovalo je oko 200.

Kralj tradicionalno ne prisustvuje.

Na sastanku će smrt kraljice Elizabete objaviti lord predsjednik Tajnog vijeća (trenutno poslanica Peni Mordaunt), a proglas će biti pročitan naglas.

Formulacija proglasa se može mijenjati, ali to je tradicionalno bio niz molitvi i obećanja, kojima se pohvaljuje prethodni monarh i obećava podrška novom.

Ovaj proglas potom potpisuju brojni visoki zvaničnici uključujući premijera, nadbiskupa Kanterburija i lorda kancelara.

Kao i kod svih ovih ceremonija, pažnja će se posvetiti onome što je moglo biti izmijenjeno, dodato ili ažurirano, kao znak nove ere.

Kraljeva prva izjava

Pristupno vijeće se ponovo sastaje - obično dan kasnije - i ovoga puta će prisustvovati kralj, zajedno sa Tajnim vijećem.

Nema "polaganja zakletve" na početku vladavine britanskog monarha, u stilu nekih drugih šefova država, poput predsjednika SAD. Ali postoji izjava koju je dao novi kralj i - u skladu s tradicijom koja datira s početka 18. vijeka - on će dati zakletvu da će sačuvati škotsku crkvu.

Nakon fanfare trubača, biće obavljeno javno proglašenje Čarlsa za novog kralja. Ovo će napraviti sa balkona iznad Friary Court u Sent Džejms palati, od strane službenika poznatog kao Kralj oružja podvezica.

Izgovoriće: "Bože, čuvaj kralja", prvi put od 1952. godine.

U Hajd parku, londonskoj Kuli i sa mornaričkih brodova ispaljivaće se topovski pozdravi, a proglas kojim je Čarls proglašen kraljem biće pročitan u Edinburgu, Kardifu i Belfastu.

Krunisanje

Simbolični vrhunac pristupanja biće krunisanje, kada Čarls bude formalno krunisan. Zbog potrebnih priprema, krunisanje se vjerovatno neće dogoditi vrlo brzo nakon Čarlsovog pristupanja - kraljica Elizabeta je naslijedila tron ​​u februaru 1952. godine, ali je krunisana tek u junu 1953. godine.

Posljednjih 900 godina krunisanje se održavalo u Vestminsterskoj opatiji - Vilijam Osvajač je bio prvi monarh koji je tamo krunisan, a Čarls će biti 40.

Riječ je o anglikanskoj vjerskoj službi koju obavlja nadbiskup Kanterburija. Na vrhuncu ceremonije, on će staviti na Čarlsovu glavu krunu svetog Edvarda - krunu od punog zlata, koja datira iz 1661. godine.

Ovo je centralni dio krunskih dragulja u Londonskom tornju, a nosi ga samo monarh u trenutku samog krunisanja (ne samo zato što je težak 2,23 kg).

Za razliku od kraljevskih vjenčanja, krunisanje je državna prilika - vlada to plaća i na kraju odlučuje o listi gostiju.

Biće muzike, čitanja i rituala pomazanja novog monarha, korišćenjem ulja narandže, ruže, cimeta, mošusa i ambra.

Novi kralj će položiti krunsku zakletvu pred svijetom. Tokom ove razrađene ceremonije on će dobiti kuglu i žezlo kao simbole svoje nove uloge, a nadbiskup Kanterburija će mu staviti krunu od punog zlata na glavu.

Šef Komonvelta

Čarls je postao čelnik Komonvelta, udruženja 56 nezavisnih država i 2,4 milijarde ljudi.

Za 14 od ovih zemalja, kao i za Veliku Britaniju, kralj je šef države.

Ove zemlje, poznate kao kraljevstva Komonvelta, su: Australija, Antigva i Barbuda, Bahami, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Papua Nova Gvineja, Sveti Kristofer i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Novi Zeland, Solomon Ostrva, Tuvalu, prenosi "BBC".