Pokazuju podaci

Broj šumskih požara u Evropi skoro četiri puta veći od 15-godišnjeg prosjeka

 • Izvor: Agencije
 • 28.07.2022.15:32

Broj šumskih požara koji su izbili u zemljama Evropske unije (EU) od početka ove godine skoro je četiri puta veći od 15-godišnjeg prosjeka za isti period.

Prema vijestima CNN-a, a pozivajući se na podatke programa za posmatranje "Kopernikus", od početka godine do 23. jula u zemljama EU dogodilo se 1.926 šumskih požara.

Prosječan broj za isti period, a kojim su obuhvaćeni podaci od 2006. do 2021. godine, bio je 520.

Dok se rekordni toplotni talas nastavio u Evropi, hiljade hektara površina su pretvorene u pepeo zbog šumskih požara u Španiji, Italiji, Portugalu, Grčkoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Njemački zvaničnici rekli su da su požari uglavnom pod kontrolom, a 480 vatrogasaca nastavlja da se bori s plamenom u Brandenburgu na sjeveroistoku i Saksoniji na istoku.

Prema podacima Britanske meteorološke službe (Met Ofis), zemlja van EU doživjela je najsušniji juli od 1911. godine, sa samo 24 posto očekivanih prosječnih padavina.

Tagovi:
 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Priča se

  Emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

 • 21:30 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 22:15 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 23:00 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 23:10 Serija: Red Rock (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.