Пољска

Брутална одбијеница за Зеленског: Комшија не жели ни састанак

  • Извор: Б92
  • 22.02.2024. 16:37

Пољски премијер Доналд Туск одбио је апел предсједника Украјине Володимира Зеленског да се хитно састану.

Зеленски је затражио од премијера комшијске земље да се састану можда и заједно са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајнен већ сутра, и то на граници, како би ријешили ескалацију блокада границе са Украјином због протеста пољских пољопривредника и превозника.

"Рекао сам јасно. Нама није потребна симболика у нашим односима. Пољска и украјинска влада састаће се 28. марта у Варшави", одбио је апел Зеленског пољски премијер.

Туск је подсјетио да већ дуго Пољска ставља до знања да је обавеза њене владе да заштити своје тржиште, између осталог и пољопривредних производа.


Додик у КК Уникс: Упркос санкцијама клуб на високом нивоу

Додик у КК Уникс: Упркос санкцијама клуб на високом нивоу

"Упозоравали смо на пријетње у вези са либерализацијом трговине са Украјином. Помоћ Украјини у рату са Русијом је без дискусије. Тражићемо решења како домаћа тако и у преговорима са Украјином и европским институцијама тако да се што мање осјете негативне посљедице либерализације трговине са Украјином. Пољопривредници могу да рачунају на мене", казао је Туск на конференцији за новинаре у Варшави.

Зеленски је послије све чешћих изгреда на протестима пољских пољопривредника да демонстранти избацују житарице из украјинских камиона и вагона на друм или жељезничке шине иако су у транзиту на друга тржишта оптужио Пољаке за недостатак солидарности са земљом у рату а представници двије владе размијенили су чак и пријетње да ће ставити потпуни ембарго на увоз роба из друге земље.

Послије се Зеленски ове седмице обратио са апелом пољском премијеру Туску да се хитно састану на граници и предсједнику Пољске Анџеју Дуди да подржи тај дијалог да се прекину блокаде украјинске границе са Пољском.


Додик: Српска опредијељена за развијање односа са Русијом

Додик: Српска опредијељена за развијање односа са Русијом

Премијер Туск је данас обећао Зеленском да ће пољска влада граничне прелазе и дио саобраћајница ставити на списак критичне инфраструктуре како блокаде не би погадјале војну и хуманитарну помоћ Пољске и других западних чланица Украјини.

"На једну ствар нећу пристати никада. Не можемо да дозволимо да користећи протесте пољопривредника на пољско-украјинској граници буду активни они који бестидно јавно подржавају Путина, служе руској пропаганди и компромитују пољску државу, нас Пољаке и демонстранте", казао је Туск.

Поводом банера на једном од пољских трактора са позивом Путину да заведе ред у Украјини, Бриселу и пољској влади, ; премијер Туск је упозорио да се ових недјеља одлучује о судбини Украјине, што значи и о судбини Пољске.

"Сваки напад у јавности, подршка наративу Путина јесте издаја домовине. Ми то никако нећемо толерисати", казао је пољски премијер.


Бресквица одговорила Карлеуши на прозивке

Бресквица одговорила Карлеуши на прозивке

Пољски пољопривредници организују већ недјељама масовне протесте и излазе на тракторима да блокирају саобраћај у великим градовима а такодје повремено блокирају границу.

Разлог је то што криве претходне пољске власти, сада опозициону странку Право и Правда, еврокомесара Јануша Војћеховског и Европску комисију јер су 2022. године укинули царине и квоте на увоз роба из Украјине као помоћ земљи у рату са Русијом а јефтине житарице и пољопривредни производи дестабилизовали су тржишта украјинских сусједа.

Пратите нас и путем Вибера