Дубока криза

Буре барута пред експлозијом: Почиње велики рат?

  • Извор: Новости.рс
  • 17.04.2024. 21:52

Блиски исток, због промјене равнотеже снага и дубоких криза, прије свега палестинско-израелске, може се сматрати буретом барута и има потенцијал да доведе не само до регионалног сукоба, већ и до глобалног конфликта.

Овако његова екселенција амбасадор Ирана у Београду, Рашид Хасанпур Баеи, одговара на питање "Новости" да ли сматра да ће, послије недавних догађаја на Блиском истоку, доћи до ширења сукоба у који ће бити увучен и Иран. Амбасадор Хасанпур не искључује опцију да ће Израел у наредном периоду одговорити на нападе из Ирана.

"На основу историје и позадине, не могу престати да очекујем да се Израел припрема да одговори на недавне казнене нападе Ирана. То није питање рационалности, већ емоционалност доминира. Нека ми Бог докаже да грешим. Због тога, Иран је спреман да дјелује уколико буде било потребе, не само да неутралише нападе, већ да снажно и озбиљно узврати", наводи Хасанпур.

На питање како коментарише изјаву Техерана да ће америчке базе бити легитимне мете ако САД подрже нападе Израела на иранске територије, његова екселенција одговара:

"Израел кога подржавају САД, разликује се од самог Израела. Другим ријечима, Израел без пуне подршке и ангажовања Америке, био би веома рањив и не би могао да спроводи агресивну политику, а да прође некажњено. Сједињене Државе су апсолутно биле на страни Израела у свим околностима. Под овом претпоставком, врло је логично и рационално сматрати америчке регионалне базе легитимним метама које ће Иран напасти, ако би Израел напао Иран".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм