Saopštila EMA

Buster doza jača imuni odgovor više nego što je očekivano

  • Извор: Танјуг
  • 11.01.2022. 19:36

Evropska agencija za lijekove ( EMA) kostatovala je da se buster dozom vakcine protiv kovida-19 dobija jači imuni odgovor nego što je to bilo očekivano.

Usvom redovnom obraćanju medijima, predstavnici EMA nagalsili su da su buster doze potrebne kako bi se produžila zaštita i efikasnost vakcina koja počinje da slabi obično nakon 5 do 7 mjeseci kada je riječ o delta soju, ali i brže u slučaju omikron varijante virusa.

– Podaci pokažuju da davanje buster doze jača imuni odgovor čak više nego što je to prvobitno očekivalo, obnavlja i produžva zaštitu – izjavio je doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

Kavaleri navodi da EMA trenutno procjenjuje upotrebu buster doza vakcine ”Fajzer” kod adolescenata od 16 i 17 godina, a očekuje se i početak procene efiksnosti i bezbjednosti bustera za djecu od 12 do 15 godina.

Kada je riječ o davanjuu druge buster doze, u EMA navode da ”ne postoje podaci koji bi podržali takav pristup”.

Davanje buster doze može biti uzeto u obzir kao dio rešenja za trenutnu situaciju, ali ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti odrziva dugoročna strrategija”, poručio je Kavaleri.

Iz EMA nagalšavaju da podaci o vakcinaciji djece i trudnica govore o efikasnosti i bezbednosti odobrenih mRNA vakcina kod ovih kategorija.

– Postoje dokazi da su vakicne efiksne kod djece kao i kod odraslih, a da su teški oblici nuspojava kod djece rijetki – navodi Marko Kavaleri.

Kada su trudnice u pitanju u EMA kažu da su poslednja istraživanja pokazala da su mRNA vakcine efikasne bez izazivanja komplikacija u trudnoći ili posljedica po plod.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија