Ispovijesti žrtava iz Francuske

Časne sestre silovale djevojčice raspećem, crkva prikrivala pedofiliju

  • Извор: Телеграф
  • 05.10.2021. 17:18

Mari je bila smještena u internat francuske katoličke škole za "djevojčice iz dobrih porodica" kada je bila peti razred. Sjeća se časne sestre, koja je svaki dan dolazila u njen razred i birala učenicu koja će joj pomoći oko mise. Međutim, časna sestra nije tražila nekog da joj pomogne - ona je tražila žrtvu.

“Imala sam 11, a izgledala kao da imam devet. Birala je mene svaki drugi, treći put. Odvela bi me u kancelariju, zaključala bi vrata i navukla zavjese”, prisjetila se Mari.

Nakon toga bi je stavila na koljena i tjerala da pročita jevanđelje po svetom Pavlu ili drugom svetitelju, dok bi je "jednom rukom stisnula za grudi, a drugom joj povukla gaćice".

“Bili smo u suknjama i nismo imali pantalone. To me je prestrašilo i paralizovalo”, rekla je Mari.

O ovom zlostavljanju nije mogla da kaže ništa svojim pobožnim katoličkim roditeljima, sve dok je prijatelj nije ubijedio da govori.

Rezultat je, kako kaže, bio katastrofalan.

“Ti si zaista perverznjak, opaki lažov. Kako se usuđuješ da kažeš takve stvari?”, rekli su joj roditelji. U stvari, njeni roditelji su rekli časnim sestrama da je šalju u internat jer je treba ukrotiti.

“Ja sam zapravo bila poklon toj časnoj sestri. Znala je dobro da ništa ne rizikuje”, dodala je ona.

Zlostavljanje je trajalo cijele godine. Mari je u 35. godini ponovo rekla majci o zlostavljanju, prenosi Daily beast.

“Majka mi je blaženo rekla da je nemoguće da časna sestra, kojoj je povjerila svoju kćerku, zlostavlja djevojčicu”, rekla je ona.

Mari kaže da "ženska pedofilija postoji i da se, nažalost, nikada ne govori o tome".

Mari nije bila jedina. Desetine drugih žrtava sveštenika, časnih sestara i osoblja katoličke škole u Francuskoj nalaze se u izvještaju od 2.500 strana, koji je objavio Žan-Mark Sove, šef nezavisne komisije koja istražuje seksualna zlostavljanja u crkvama.

Dok su 80 posto žrtava bili dečaci između 10 i 13 godina, i mnoge djevojčice su bile zlostavljane, i to ne samo od strane sveštenika. Časne sestre su koristile raspeća za silovanje djevojčica ili tjerale dečake da imaju seks sa njima.

Komisija je provela skoro tri godine prolazeći kroz žalbe i izvještaje štampe i razgovarajući sa žrtvama od 1950-ih.

Od 3.000 zlostavljača, koje je identifikovala komisija, dvije trećine su bili sveštenici. Oni su saznali da su sveštenici i časne sestre zlostavljali oko 216.000 dejce. Međutim, taj broj raste do 330.000 kada se uračunaju i zlostavljanja od strane svetovnih lica u okviru Crkve i onih koji su radili sa katoličkim školama i drugim institucijama.

Izvještaj pokriva samo maloljetnike, a autori kažu da postoje i mladići i djevojke iznad 18 godina, koji su takođe žrtve.

Sove je na javnoj onlajn prezentaciji izvještaja saopštio i da je zlostavljanje bilo sistematsko i da Crkva ne samo da nije preduzela neophodne mjere da ga spriječi, već je žmurila, ignorišući izvještaje, a ponekad i svjesno dovodeći djecu u kontakt sa seksualnim predatorima.

On je naglasio da je problem i dalje aktuelan, a da je Crkva sve do 2000-ih pokazivala potpunu ravnodušnost prema žrtvama i da je tek počela da mijenja svoj stav 2015-2016.

Olivijer Savinjo je bio jedna od tih žrtava. Želio je da vjeruje da je sveštenik u njegovoj parohiji u Francuskoj bio pobožan čovjek. Međutim, kada mu je sveštenik rekao da skine odeću i legne na krevet u sobi tokom katoličkog ljetnjeg kampa, kada je imao 13 godina, znao je da nešto nije u redu.

“Gledao sam na njega kao na nekoga ko je dobar, osobu koja me ne bi povredila. Ali tada sam se našao kako polugo ležim na krevetu, dok me on dodiruje. Shvatio sam da nešto nije u redu”, rekao je Olivijer.

Zlostavljanje, koje je trajalo godinama, uništilo ga je za cijeli život.

“To je poput rastuće ciste, kao gangrena u tijelu i psihi žrtve”, rekao je on, prenosi Telegraf.rs.

U prosjeku, svaki pedofil zlostavljao je 70 djece.

Biskup Erik de Moulins-Beaufort, predsjednik francuske biskupske konferencije, zatražio je danas oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja i poručio da osjeća sramotu nakon što je objavljen izvještaj o razmjerama zlostavljanja u francuskoj crkvi decenijama unazad.