Teksas

Časne sestre zabranile biskupu ulazak u samostan jer ih špijunira

  • Извор: Агенције
  • 23.08.2023. 13:08

Katoličke časne sestre u Teksasu pobunile su se protiv biskupa Olsona i zabranile mu ulazak u njihov samostan zbog "duhovne sigurnosti".

Časne sestre su poručile da su bile podvrgnute "agresiji, poniženju i duhovnoj manipulaciji", zbog "stavova i ambicija" biskupa Olsona, objavio je Skaj njuz.

Biskup Olson je tvrdio da je poglavarica samostana prekršila zavjet čednosti sa sveštenikom van biskupije, što su časne sestre demantovale.

To je posljednji u nizu incidenata u sukobu časnih sestara i biskupa Olsona, i na sudu i van njega, uključujući navode o špijunaži, prijetnji ekskomunikacijom i intervencijom Vatikana.

Časne sestre su nakon Olsonove izjave o poglavarici podnijele tužbu protiv njega od miliona dolara, a u sudskim dokumentima su tvrdile da je biskup Olson prekoračio svoja ovlašćenja tako što ih je "disciplinovao" i oduzimao im ličnu imovinu koja se nalazila unutar samostana kada bi se sestre obratile direktno papi, a ne lokalnoj biskupiji.

Policajac spasio mače iz šahta na gradilištu

Policajac spasio mače iz šahta na gradilištu

Sudija Okružnog suda Don Kozbi je presudio da građanski sud nije imao nadležnost da odlučuje o kanonskom sporu.

Prošle sedmice časne sestre saopštile su da su posljednjih mjeseci bile izložene "zastrašivanju".

"Posljednjih mjeseci naš samostan uopšte, a posebno naša poglavarica, bili su izloženi neviđenom mješanju, zastrašivanju, agresiji, privatnom i javnom ponižavanju i duhovnoj manipulaciji kao direktnom rezultatu stavova i ambicija sadašnjeg biskupa", navodi se u saopštenju, i dodaje da u pogledu "kleveta" koje su objavljene, časne sestre izražavaju "potpuno povjerenje u lični i moralni integritet svoje poglavarice i njeno vođstvo".

"Naše povjerenje je zloupotrebljeno ličnim i javnim ponašanjem čovjeka koji se, u potrazi za svojim neodređenim ličnim ciljevima, ne plaši da viče na časne sestre ili da ih ponizi privatno i javno kada protestuju povodom svojih zanemarenih prava, koji ne oklijeva da preko svojih službenika naruši njihovu svetu ogradu, a čije su radnje u pogledu lične imovine i privatnosti više nego ozbiljno upitne", poručile su one.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: