Ministar spoljnih poslova

Čavušoglu: Ankara ne želi avione, nego novac nazad

  • Извор: СРНА
  • 13.05.2023. 13:05

Turska ne planira da čeka da bude vraćena u američki program proizvodnje borbenih aviona "F-35", iz kojeg je zvanično isključena prije dve godine, i traži povraćaj 1,4 milijarde dolara plaćenih za avione, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

- Želimo da sada dobijemo novac. Želimo da novac koji smo tamo platili bude vraćen. Naši prijatelji iz Ministarstva su se okupili i razmotrili korake koje ćemo preduzeti od sada. Sada se brinemo o sebi - rekao je Čavušoglu stanici Si-En-En Turk.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ranije je rekao da je Turska platila 1,4 milijarde dolara za avione.

SAD su u aprilu 2021. isključile Tursku iz programa "F-35" nakon što je Ankara kupila ruske sisteme protivvazdušne odbrane "S-400".

Vašington je poništio zajednički memorandum o lovcima "F-35" sa ovom zemljom, a dokument je potpisao sa još sedam partnera na projektu - Velikom Britanijom, Italijom, Holandijom, Australijom, Danskom, Kanadom i Norveškom, podsjeća Sputnjik.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм