Ministar spoljnih poslova Turske

Čavušoglu: EU mora konkretnim potezima pokazati prijateljski odnos prema Turskoj

  • 06.05.2021. 16:00

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas nakon sastanka u Berlinu kako bi Evropska unija trebala poduzeti konkretne korake za jačanje bilateralnih odnosa s Turskom.

Govoreći na zajedničkoj press konferenciji s ministrom spoljnih poslova Njemačke Heiko Maasom u Berlinu, šef turske diplomatije izjavio je kako Turska očekuje konkretne korake od EU koji će doprinijeti relaksaciji tenzija na relaciji Evropske unije i ove države.

Kako je naveo Čavušoglu, prvi konkretan znak poboljšanja odnosa EU i Turske bila bi liberalizacija viznog režima.

"Sastanak je protekao u pozitivnoj atmosferi i tome je svakako doprinijela i Njemačka. Sada je vrijeme da se poduzmu konkretni koraci", rekao je Čavušoglu.

S druge strane, Heiko Maas je istakao kako je Njemačka uvijek podržavala konstruktivan dijalog EU i Turske.

"Turska je važan NATO saveznik i Njemačka je uvijek to potencirala. Tako je sada, a tako će biti i u budućnosti. Zainteresovani smo za dijalog EU i Turske i za rezultate takvog sastanka. Prošla godina je bila teška u odnosima između EU i Turske, ali nadamo se kako će ova biti znatno bolja", rekao je Maas.

Trenutno između Evropske unije i Turske postoje brojni neriješeni problemi. U martu 2016. godine Ankara i Brisel su potpisali sporazum o smanjenju broja migranata koji prelaze opasan put preko Egejskog mora prema Evropskoj uniji.

Uprkos značajnim pomacima kada je riječ o kontroli migracijskih tokova, Turska se više puta žalila kako Evropska unija nije u potpunosti ispunila svoje obaveze navedene u sporazumu te je kritizirala međunarodnu zajednicu zbog ravnodušnosti prema problemu migrantske krize.

Takođe, trenutno kamen spoticanja u odnosima Turske i EU predstavljaju i pregovori o članstvu Turske u EU. Pregovori o punopravnom članstvu započeli su još 2005. godine, ali od 2016. godine pregovori o članstvu u potpunosti su stali.

Još 2017. godine, budući da dvije godine Turska nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima s EU, Evropska komisija je uspostavila agendu kako bi ubrzala proces priključivanja.

Međutim, do danas Turska i Evropska unija nisu uspjele naći zajednički jezik kada je riječ o ispunjavanju uslova koji su dogovoreni novom agendom.

Osim toga, odnose Turske i Evropske unije posljednjih nekoliko godina obilježilo je još nekoliko sporova koji će se uskoro morati riješiti. To se prije svega tiče uloge Turske u ratu u Siriji, te spora s Grčkom u području istočnog Mediterana u čijem rješavanju učestvuje i Njemačka.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина