Turski ministar

Čavušoglu: Zahtjevi Rusije moraju biti ispunjeni kako bi žito stiglo do onih kojima je potrebno

  • Извор: Анадолија
  • 17.11.2022. 19:54

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da zahtjevi Rusije moraju biti ispunjeni kako bi žito stiglo do onih kojima je potrebno.

Komentarišući sporazum koji je postignut u četvrtak o produženju isporuke žita preko Crnog mora, Čavušoglu je pojasnio da zahtjevi Rusije moraju biti ispunjeni kako bi se osigurao pristup hrani koja se izvozi prema sporazumu onima kojima je potrebna.

"Turska ne brani Rusiju, ali je svjesna da je ovo sporazum u kojem se moraju ispuniti zahtjevi Rusije kako bi žito stiglo do onih kojima je potrebno", rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa meksičkim kolegom Marselom Ebrardom Kasaubonom koji boravi u posjeti turskoj prijestonici Ankari.

Čavušoglu je izrazio nadu u prekid vatre s ciljem okončanja rata Rusije i Ukrajine putem diplomatije kako više ne bi bilo potrebe za daljnjim produžavanjem sporazuma o isporuci žita.

Šef turske diplomatije je takođe izrazio saučešće Poljskoj povodom smrtonosnog raketnog incidenta u utorak, dodajući da je to, iako incident, ipak posljedica rata Rusije i Ukrajine.

Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je u četvrtak za 120 dana, počevši od 19. novembra 2022. godine.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.