Јапан

Четири министра дала оставку

  • Извор: Агенције
  • 14.12.2023. 08:45

Четири министра у јапанској влади поднијела су оставку због скандала са прикупљањем новчаних средстава у који је умијешана најмоћнија фракција владајуће странке, преноси Би-Би-Си.

Послије вијести да је више од 500 милиона јапанских јена, односно 3,1 милиона евра нестало из партијских фондова у периоду од пет година, од 2019. до до 2022. године, оставку је поднио главни секретар кабинета и главни портпарол владе Хироказу Мацуно, који је често сматран Kишидином десном руком и лицем његове владе.

Такође, оставке су поднијели и министар привреде и индустрије Јасутоши Нишимура, министар унутрашњих послова Џуњи Сузуки и министар пољопривреде Ичиро Мијашита, а очекује се да ће до краја дана бити објављено ко ће их замијенити.

Поред тога, пет виших замјеника министара и један парламентарни замјеник министра из Абеове фракције такође су дали оставку.

Нестварна ноћ за Грка! Адетокумбо бројао до 64

Нестварна ноћ за Грка! Адетокумбо бројао до 64

Послије оставки, владајућа Либерално-демократска партија (ЛДП) у кабинету нема представника своје највец́е и најмоц́није фракције.

Токијски тужиоци покренули су истрагу о корупцији, извијестио је Никеи.

Смјену министара умијешаних у политички скандал прикупљања новчаних средстава за највец́у фракцију унутар владајуц́е странке, Kишида је најавио јуче, а Јапанска агенција Kјодо пренијела је, позивајући се на неименоване, добро упућене изворе, да ће Мацуну замијенити бивши министар спољних послова Јошимаса Хајаши.

Оставио жену и дјецу и отишао код комшинице

Оставио жену и дјецу и отишао код комшинице

Рејтинг владе јапанског премијера Kишиде опада, пошто је подршка јавности владајућој Либерално-демократској партији (ЛДП), која је на власти готово непрекидно од 1955. године, пала испод 30 одсто, први пут од 2012. године, према истраживању НХK-а објављеном у уторак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.