Da se izbjegne "opasna eskalacija"

Četiri svjetske sile uputile poziv Iranu da nastavi sa poštovanjem nuklearnog sporazuma

  • Извор: СРНА
  • 30.10.2021. 19:24

Amerika, Njemačka, Francuska i Velika Britanija zatražili su od Irana da nastavi sa poštovanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine kako bi se izbjegla "opasna eskalacija".

Upućen poziv Iranu da nastavi sa poštovanjem nuklearnog sporazuma

Amerika, Njemačka, Francuska i Velika Britanija zatražili su od Irana da nastavi sa poštovanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine kako bi se izbjegla "opasna eskalacija".

Lideri četiri zemlje, koji se nadaju da će uvjeriti Teheran da prestane sa obogaćenjem uranijuma do nivoa sa kojeg može proizvoditi oružje, saopštili su da žele rješenje dobijeno pregovorima.

"To će jedino biti moguće, ukoliko Iran promjeni smjer", navodi se u zajedničkom saopštenju američkog predsjednika Džozefa Bajdena, njemačkog kancelara Angele Merkel, francuskog predsjednika Emanuela Makrona i britanskog premijera Borisa Džonsona.

U saopštenju je upućen poziv iranskom predsjedniku Ibrahimu Raisiju da iskoristi priliku i vrati se u razgovore sa dobrom voljom da se pregovori okončaju.

Prema navodima iz saopštenja, to je jedini način da se izbjegne opasna eskalacija koja nije u interesu nijedne zemlje.

Krajem novembra trebalo bi da budu nastavljeni razgovori Irana sa šest svjetskih sila s ciljem obnove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Višerangirani zvaničnik američke administracije rekao je da je sastanak o Iranu održan na inicijativu Merkelove i da će liderima dati priliku da razmijene stavove pred predstojeće razgovore.

U aprilu su Iran i šest svjetskih sila počeli razgovore o načinu obnove sporazuma iz 2015. godine koji je poništen 2018. godine nakon što se tadašnji predsjednik SAD Donald Tramp povukao iz dogovora.


  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)