Mini-samit u Briselu

Cipras protiv centra za migrante van granica EU

  • 25.06.2018. 09:58

Premijer Grčke Aleksis Cipras, koji je prisustvovao mini-samitu o imigraciji u Briselu, pozvao je na reviziju evropskog sistema azila kako bi teret koji stvaraju izbjeglice bio pravičnije raspoređen i usprotivio se predloženom uspostavljanju izbjegličkih prihvatnih centara "zatvorenog tipa" izvan EU.

On se založio za veću podršku zemljama prvog prijema u Evropi, podršku zemljama tranzita i porijekla, kao i za jači evropski mehanizam za povratak izbjeglica i uspostavljanje evropske granične i pogranične straže koja bi zamijenila pograničnu agenciju EU Fronteks. 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da neće biti prihvatnih centara za migrante na Balkanu, prenosi agencija AP. 

NJemački kancelar Angela Merkel rekla je da je na samitu 16 zemalja EU stvoreno "mnogo dobre volje" za razgovore o neslaganjima unutar EU koja se tiču migracija. 

Ona je navela da su se učesnici samita saglasili da spoljne granice Evrope treba da budu bolje zaštićene kako bi se spriječilo da ih ljudi ilegalno prelaze i naglasila da bi "sve zemlje trebalo da podijele teret" u vezi sa migrantima. 

Predsjednik Francuske Emanuel Makron ocijenio je da neki pokušavaju da iskoriste situaciju u Evropi da bi stvorili političke tenzije i "poigravali se strahom". 

"Ne smijemo da se prepustimo tome. Kada neko ima pravo na zaštitu i azil, mi bismo trebali to da omogućimo. Metod koji ćemo usvojiti uključivaće direktnu saradnju sa zemljama tranzita i porijekla koje se nalaze van EU ", poručio je Makron. 

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je da su razgovori u Briselu bili iskreni i otvoreni, ali bez konkretnih zaključaka. 

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da je zadovoljan sastankom u Briselu. 

Italija je na mini-samitu predstavila plan u kome tvrdi da su aktuelna pravila EU u vezi sa azilom zastarjela i paradoksalna, te poziva zemlje Unije da prihvate svoj dio ekonomskih migranata koji ulaze u blok ili da dobiju manje novca od Brisela. 

Agencija AP navodi da su se lideri nekoliko zemalja EU pridružili Italiji i Francuskoj u podršci ideji formiranja centara u Africi u kojima bi se provjeravali tražioci azila prije nego što bi krenuli ka Evropi. 

AP podsjeća da su četiri članice EU iz istočne Evrope odbile učešće na sastanku, a da Merkelovoj i Makronu ostaje "nešto nade" da će uspjeti da okupe svih 28 zemalja članica oko zajedničkog plana za migrante na predstojećem velikom samitu u Briselu u četvrtak, 28. juna.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?