Јurij Korčagin

Članice Alijanse spremne da izvršavaju naređenja Vašingtona

  • Извор: Агенције
  • 01.07.2022. 11:56

Novi Strateški koncept NATO-a koji je usvojen na Samitu Alijanse u Madridu pokazuje da će članice tog saveza biti spremne da djeluju po naređenjima SAD, izjavio je ambasador Rusije u Španiji Јurij Korčagin.

On je za TASS rekao da pseudo-liberalna retorika nije uspjela da zamaskira ambiciju NATO-a da monopolizuje međunarodnu bezbjednost i pretvori ju u "bezbjednost Alijanse".

- Linije razdvajanja po sistemu "mi protiv njih" i volja članica da dobijaju naređenja od gospodara SAD, kako bi se neutralizovala globalna multipolarnost i oživio unipolarni svjetski poredak, mogu da se gledaju kao novi strateški koncept koji je usvojen na samitu - istakao je Korčagin.

Korčagin je naglasio da je eskaliranje tenzija između Zapada i Moskve bilo motiv za označavanje Rusije kao najveće i najdirektnije prijetnje po bezbjednost Alijanse, kao i po mir i stabilnost cijelog evro-atlantskog regiona.

Prema njegovim riječima, dok pomenuti vojni blok, koji predvode SAD, dosta priča o slobodi da bira svoje saveznike, u svojoj strategiji isto vrijeme podiže uzbunu zbog produbljavanja strateškog partnerstva Rusije i Kine.

- U ovom dokumentu ima mnogo primjera takvih arogantnih stavova prema nacionalnim interesima drugih zemalja. Njihova ideologija je 'zavadi pa vladaj', ali to nije prikladno za multipolarni svijet - naglasio je Korčagin.

Lideri članica NATO-a održali su samit u Madridu, koji je trajao od utorka, 28. juna, do juče. Učesnici su se saglasili u vezi sa novim strateškim konceptom koji se smatra svojevrsnom mapom Alijanse za sljedeću deceniju.

Rusija je u dokumentu označena kao "najveća prijetnja", a NATO se prvi put osvrnuo na Kinu, koju su lideri Alijanse nazvali "sistematskim izazovom i konkurencijom"

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.