Њујорк

Чланице Г7 траже реформу Савјета безбједности

  • Извор: СРНА
  • 19.09.2023. 12:00

Министри спољних послова Групе седам (Г7) потврдили су важност јачања система УН и реформе Савјета безбједности УН током састанка на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку, навела је у саопштењу јапански министар спољних послова Јоко Камикава.

"Чланице Г7 су посвећене су раду са свим чланицама УН на јачању улоге генералног секретара организације и Генералне скупштине Уједињених нација и поново су се обавезале на реформу Савјета безбједности", наведено је у саопштењу Камикаве.

Према њеним ријечима, чланице Г7 су поновиле да Кина "има одговорност да се придржава циљева" и принципа Повеље УН и изразиле забринутост због ситуације у Источнокинеском и Јужнокинеском мору, као и због сјевернокорејског "програма нуклеарних и балистичких ракета".

Нешић и Тривићка у расправи око билборда

Нешић и Тривићка у расправи око билборда

У саопштењу се истиче да лидери Г7 дијеле забринутост да би сарадња Русије и Сјеверне Кореје могла да доведе до кршења релевантних резолуција Савјета безбједности УН и да би, такође, могла да угрози мир и безбједност Индо-пацифичког региона и шире.

"Они су позвали све чланице УН да у потпуности и ефикасно спроводе све релевантне резолуције Савјета безбједности и позвали чланице Савјета да испуњавају своје обавезе", додаје се у саопштењу.

Тешко повријеђен дјечак на пружном прелазум пребачен на УКЦ

Тешко повријеђен дјечак на пружном прелазум пребачен на УКЦ

Разговори су протекли у формату радне вечере, гдје је Јапан најавио да ће сљедећи такав састанак бити одржан управо у Јапану од 7. до 8. новембра.

Седмица састанака на високом нивоу Генералне скупштине УН почела је данас у Њујорку и трајаће до 26. септембра.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина