Srbi u dijaspori

"Crna Gora i Srbija - jedna familija", orilo se kod Ajfelove kule, Big bena, a čulo i do Montreala

 • 11.01.2020. 11:07

I Srbi u dijaspori priključili su se podršci Srbima u Crnoj Gori u protestu protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovesti koji ima za cilj otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve. Proteklih dana u Londonu, Parizu, Cirihu i Montrealu orilo se "Crna Gora i Srbija — jedna familija".

U Londonu su u crkvi Svetog Save održani molebani za mir i jedinstvo naroda, kao i za slobodu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Protestni skup održan je ispred ambasade Crne Gore, a prisustvovali su pravoslavni vjernici predvođeni sveštenstvom, Srbi iz Crne Gore, ali i brojni britanski hrišćani koji su iskazali protivljenje Zakonu o vjeroispovesti.

Protojerej stavrofor Goran Spaić ukazao je na to da se radi o mirnom protestu protiv "bezbožnih vlastodržaca".

U razgovoru za Sputnjik, otac Goran je izjavio da su molebani održani u Londonu u znak ljubavi i razumijevanja za situaciju koja je zadesila Srbe u Crnoj Gori, i da smatra da su njihova prava Zakonom o slobodi vjeroispovesti gažena, te da je dužnost naroda i Crkve da pomognu u podršci da se ovaj zakon povuče.

- Potpuno smo podržali Mitropoliju i mitropolita Amfilohija da se protest deideologizuje, da nikakva ideologija, nikakva stranka, nikakva partija nemaju udjela u ovome, sve dok je na ulicama pravoslavni narod u Crnoj Gori. Ta podrška je nama potrebna, podrška naroda, kako bi ovaj zakon Vlada povukla - ističe otac Goran. 

Prema njegovim riječima, suština okupljanja u Londonu je borba za Crkvu, za pravoslavni narod koji želi da se moli Bogu i ide u crkvu onako kako su to njegovi preci radili.

- Mi ćemo imati molebane i molićemo se u crkvi i dalje. Ako bude trebalo, u znak protesta izaći ćemo na ulice, pred crnogorsku ambasadu, ovde pred našu crkvu, pred engleski parlament — svuda gdje bude trebalo. Mi ćemo u znak podrške našoj braći i sestrama u Crnoj gori učiniti sve što je potrebno.

Grupa Srba okupljala se i u prestonici Francuske, ispred crkve Svetog Save, kako bi iskazala nezadovoljstvo crnogorskim zakonom. Šetali su do Ajfelovog tornja.

Tom prilikom Srbi iz Pariza poručili su: "Crna Gora i Srbija su jedna familija!" i "Ne damo svetinje".

Aleksandar Mijatović, jedan od učesnika skupa u Parizu, poručio je da će ovakvi vidovi podrške biti nastavljeni već u toku sljedeće nedjelje.

- Cilj je prevashodno da se da podrška narodu u Crnoj Gori da istraju u borbi i da znaju da nisu sami, da ćemo svim silama braniti naše svetinje i našu istoriju - odlučan je Mijatović.

Moleban i podrška narodu u Crnoj Gori održani su i u Cirihu, a u Frankfurtu su sveštenici imali posebnu besjedu podrške.

Podrška je upućena i iz Montreala, gde se takođe orilo "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija".

 • 10:00 Аутошоп магазин

  За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

 • 10:30 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Документарни програм

  ''Документарни програм