Odlazi Angela Merkel

Da li će ishod izbora u Njemačkoj uticati na Srbe?

  • Извор: АТВ
  • 27.09.2021. 20:38

Izborni rezultat u Njemačkoj neće dovesti do mijenjanja spoljne politike prema Srbima, procjenjuju analitičari. Socijaldemokrati imaju slične stavove kao stranka odlazećeg kancelara Angele Merkel. Iz njene Hrišćansko-demokratske unije dolazi i nelegitimno izabrani v isoki predstavnik u BiH. Zbog njihovog poraza se očekuje da će, ako Kristijan Šmit ikad stekne neki uticaj u Srpskoj, on biti dosta manji od očekivanog.

"Očekujem da moć gospodina koji je nelegitimno postavljen, da njegova moć oslabi ukoliko je ikad bude imao priliku da upotrebljava. Sama činjenica da je on član CSU-a i da je svojevremeno bio savezni ministar poljoprivrede govori u prilog tome", kaže Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu.

O Zapadnom Balkanu se u izbornoj trci nije pričalo. Kandidati ga nisu pominjali, pa analitičari zaključuju da nije u sferi političkog djelovanja najjače ekonomske sile Evrope.

"Tako da Zapadni Balkan ostaje na toj agendi berlinskog procesa, političkih obećanja o evropskoj perspektivi, ali nešto drastičnije promjene ne možemo očekivati nakon odlaska Angele Merkel", kaže Stefan Surlić, Fakultet političkih nauka u Beogradu. 

Procjenjuje se da u Njemačkoj živi i radi od 300 hiljada do 500 hiljada Srba, ali većina njih ne čini glasačko tijelo. Što zbog složenih procedura, što zbog želje da sačuvaju vezu sa otadžbinom preko državljanstva. Ipak, njihov uticaj na izbore nije zanemariv. 

Ono što oni mogu jeste uticati na javno mnjenje, jer oni žive u tom okruženju, neki su tamo već decenijama koji nisu prihvatili Njemačko državljanstvo, pa je sasvim sigurno da imaju i personalne veze sa svim stanovnicima koji tamo žive. Nisu svi Njemci, ali mnogi  imaju pravo glasa i sasvim sigurno da na  takav način mogu da se izraze, a mogu i organizovano da izraze svoju volju, opredjeljenje i interes", kaže Miloš Šolaja, stručnjak za međunarodne odnose.

Od prvog talasa odlaska građana sa Balkana prošle su decenije, pa se procjenjuje da se sada rađa već četvrta generacija srpskog porijekla koja ima i uticaj i moć biranja. Na živote svih njih izborni rezultat direktno utiče. 

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм