Скраћен облик

Да ли знате зашто је Чешка постала Чехија?

  • Извор: Агенције
  • 08.05.2024. 12:42

Земље које мијењају имена нису ништа ново. Заправо, многе су државе то учиниле у прошлости. Без обзира покушавате ли дати јаснији назив, одбацити колонијалну прошлост или само мало поједноставити ствари, постоји много разлога зашто државе мијењају начин на који су познате на свјетској сцени.

Упркос томе што у почетку људима буде мало тешко навикнути се, те се ствари поступно потпуно нормализују.

Зимбабве је донедавно био Родезија, Тајланд је био Сијам, Мјанмар је био Бурма, Иран Персија...

Посљедњих година и друге земље су мало промијениле своје име.

Република Исланд је 2022. постала само "Исланд", док је прошле године Микронезија промијенила име у "Савезне Државе Микронезије".

Чехија и Република Чешка већ се годинама користе у званичним документима (тачније, од 2016.) а назив Чехија је једноставно скраћени облик. Међутим, од недавно је жеља да се "Чешка" (или Република Чешка) користи само у стварима као што су званични владини документи, правна кореспонденција и пословање амбасада. Слично како се Француска назива "Француском Републиком" у неким врло формалним контекстима.

Име "Чехија" је с друге стране, оно што би ова земља више вољела да се користи у практичнијим, мање формалним ситуацијама. Препорука је да се ово име користити у контексту новинарског извјештавања, као и кад се прича о људима који представљају земљу, попут спортиста.

Ово није први пут да је Чехија прошла кроз промјену имена. Историјски познато као Бохемија, Чешка је настала мирним одвајањем Чешке и Словачке сад већ давне 1993. године. Ваља рећи да, иако је препорука кориштење назива Чехија, нисмо још упознали особу која код нас користи тај назив умјесто имена "Чешка“. Неке навике очито, не нестају тако лако, преноси ПунКуфер.хр.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)