Izlazak na birališta

Danci glasaju na parlamentarnim izborima

  • Извор: СРНА
  • 01.11.2022. 09:44

Danci danas izlaze na birališta, a premijer Mete Frederiksen se nada da podršci politike koju je vodila tokom pandemije i u vrijeme visoke inflacije i geopolitičke neizvjesnosti.

Stranke se bore za glasove građana naklonjenih političkom centru, a bivši premijer Lars Loke Rasmusen i njegova nova stranka Umjereni vjerovatno će odlučivati o formiranju nove vlade, pošto ni vladajuća ljevica niti desničarska opozicija neće imati većinu u parlamentu.

Izbori se održavaju u periodu velikog poskupljenja energenata, najveće inflacije u prethodne četiri decenije i samo mjesec dana poslije sabotaže u danskim vodama na dva gasovoda između Rusije i NJemačke.

Ankete pokazuju da će Socijaldemokratska partija Frederiksenove biti najveća stranka u parlamentu, ali nije sigurno da će ostati na vlasti.

Frederiksenova, koja je 2019. godine postala najmlađi premijer u istoriji Danske, sada pokušava da formira široku koaliciju lijevo i desno orijentisanih stranaka tvrdeći da je političko jedinstvo neophodno u vremenu neizvjesnosti na međunarodnom planu.

Тагови: