Suspendovan 2020. godine

Danska: Šef obavještajaca uhapšen, osumnjičen za odavanje informacija

  • Извор: Курир
  • 10.01.2022. 20:30

Bivši šef danske vojno-obaveštajne službe, Lars Findsen (57), uhapšen je zbog sumnje da je odavao povjerljive informacije.

Findsen je suspendovan nakon što je na čelu tajne službe bio od 2015. do 2020. godine.

On je samo jedan od četvoro bivših ili sadašnjih saradnika dvije danske obavještajne agencije koji su uhapšeni u decembru.

U ponedjeljak je Okružni sud u Kopenhagenu skinuo medijsku zabranu identifikovanja Findsena kao jednog od osumnjičenih, i to na njegov zahtjev.

Iz pritvora, gdje se nalazi već mjesec dana, odbacio je sve optužbe, nazivajući ih "suludim", prenosi Jutarnji list pisanje Blumberga.

Detalje o navodnom curenju visoko povjerljivih informacija danske vlasti još uvijek nisu otkrile, ali se skandal tiče vojno-obaveštajne službe (FE) - koja je odgovorna za obranu Danske od prijetnji spolja, kao i Danske bezbjednosne i obavještajne službe (PET) na čijem je čelu bio Findsen od 2002. do 2007. godine.

Sa posljednje pozicije je sišao u avgustu 2020. nakon što je optužen za ilegalno špijuniranje danskih građana i dijeljenje informacija sa stranim silama, moguće i s američkom Nacionalnom bezbjednosnom agencijom. Međutim, po tom pitanju komisija je nedavno odbacila sve optužbe.

Ukoliko bude optužen za odavanje povjerljivih informacija, Findsena čeka zatvorska kazna u trajanju do 12 godina.

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм