Japan

Delfini počeli napadati kupače na plaži, četvoro povrijeđenih

  • Извор: Индекс
  • 16.07.2023. 16:26

Četiri kupača povrijeđena su u napadima delfina na plaži u centralnom Japanu, piše BBC. Jednom muškarcu su slomljena rebra i ima ugrizne rane po rukama nakon što ga je rano jutros delfin napao nekoliko metara od plaže Suishohama u gradu Mihama.

Drugi muškarac je u odvojenom incidentu na istoj plaži takođe zadobio ugrizne rane po rukama. Kasnije tokom dana delfini su povrijedili još dvije osobe. Lokalna policija navodi kako je u prefekturi Fukui zabilježeno šest takvih napada ove godine.

Delfini znaju biti neprijateljski nastrojeni prema ljudima

Postavljeni su znakovi koji govore kupačima da izbjegavaju približavanje ili dodirivanje delfina. Iako delfini obično nisu agresivni prema ljudima, neprijateljsko ponašanje prema kupačima nije potpuno neobično.

Naučnici su sugerisali da je divljim dobrim delfinima plivanje uz ljude "nevjerojatno stresno", pronalazeći dokaze da to remeti njihovu rutinu ponašanja. U Republici Irskoj su 2013. u razmaku od deset dana isti delfin je ozlijedio dvije žene, pri čemu je jednoj ženi slomljeno rebro.

Godinu dana kasnije, ponovno u Irskoj, pet kupača moralo je biti spašeno kada je delfin počeo agresivno kružiti oko njih. Osim što su neprijateljski raspoloženi prema ljudima, delfini se ponekad znaju ponašati izrazito nasilno prema drugim bićima koja žive u moru. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: