Francuski predsjednik

Demonstranti prekinuli govor Emanuela Makrona

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2023. 19:17

Demonstranti su danas prekinuli govor Emanuela Makrona u Hagu, što je navelo francuskog predsjednika da kaže da oni koji ne poštuju izborni proces i izabrane lidere dovode demokratiju u opasnost.

Makron, koji je u državnoj posjeti Holandiji, suočava se sa višenedjeljnim protestima kod kuće protiv zakona o penzijama koji će pomjeriti starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

"Gdje je francuska demokratija? Kada smo je izgubili?" upitao je jedan muškarac tokom govora Makrona na Institutu "Dač neksus" u Hagu. Drugi su vikali o klimatskim promjenama i penzionoj reformi.

Jedan od učesnika nosio je transparent na kojem je pisalo "Predsjednik nasilja i licemjerja".

Makron se nekoliko minuta "takmičio" sa onima koji su vikali u pokušaju da se čuje njegov glas. On je rekao da je društvena debata "veoma važna", ali da konferencija nije mjesto za proteste.

"Glasate i birate ljude, morate da poštujete institucije za koje je narod glasao", rekao je Makron, nadvikujući se sa publikom.

On je dodao da onog dana kada neko pomisli da se ne slaže sa zakonom i da može da radi šta god želi, onda je demokratija dovedena u opasnost.

Makron je zatim nastavio sa svojim govorom. Novinari u prostoriji rekli su da su demonstranti uklonjeni.

Makron je na Institutu "Dač neksus" u Hagu govorio o evropskom suverenitetu u oblastima bezbjednosti i ekonomije. 

Тагови: