Берлин

Десетине хиљада Нијемаца и данас на улицама

  • Извор: Агенције
  • 21.01.2024. 16:58

Послије дводневних масовних протеста, десетине хиљада људи изашло је у недјељу на улице њемачких градова како би одржали протест против крајње десничарске странке Алтернатива за Њемачку (АФД) и њене агенде против имиграције.

Од петка до викенда демонстрације су сазване на око 100 локација широм Њемачке.

У недјељу су одржани скупови у већим градовима као што су Келн, Минхен и Берлин. Неколико других њемачких градова, укључујући Котбус, Дрезден и Кемниц на истоку, такође су планирали да одрже демонстрације.

Полиција у Минхену саопштила је да је у маршу учествовало око 80.000 људи, док организатори наводе цифру од 200.000. Марш је морао бити прекинут због превелике гужве.


Пијан упао жени у двориште, она га ударила сјекиром у чело

Пијан упао жени у двориште, она га ударила сјекиром у чело

У међувремену, у Келну, полицијски извори наводе да је број демонстраната око 10.000.

Очекује се да ће се највећи протест одржати у главном граду Берлину, гдје је савез организација позвао људе да се окупе испред Бундестага, односно доњег дома парламента, од 16 часова по локалном времену.

Иако је полиција рекла да очекује само 1.000 учесника, прошле демонстрације су далеко премашиле почетне процјене, а Берлин је дом многих активиста.

Њемачка је била заокупљена протестима више од недјељу дана након објављивања истражног извјештаја који је открио да су чланови АФД-а присуствовали састанку крајње десних екстремиста у новембру.

На том састанку у Потсдаму, учесници су разговарали о плановима за репатријацију тражилаца азила и миграната за које се сматра да су недовољно асимиловани, чак и оних са њемачким пасошима.

Извјештај истраживачке фирме Коректив, објављен 10. јануара, изазвао је констернацију у Њемачкој, гдје међу главним политичким партијама расте страх од пораста јавне подршке АФД-у.

Странка је високо у анкетама у три бивше источноњемачке државе које одржавају регионалне изборе касније ове године.

На састанку у Потсдаму, екстремисти крајње деснице разговарали су о темама као што је "ремиграција“, термин који се у крајње десничарским круговима често користи као еуфемизам за протјеривање имиграната и мањина.

У суботу је најмање 300.000 људи изашло на улице Њемачке да изрази своје противљење крајње десничарској странци АФД и подржи демократију. Зима им није нимало сметала.


Америчка политичарка избола кћерку и мужа

Америчка политичарка избола кћерку и мужа

Протести су одржани од јужне Баварске до сјеверног града Хамбурга и од западних градова као што су Франкфурт до Ерфурта и Хале/Сале на истоку, гдје АФД има подршку око 30 одсто бирачког тијела, према недавним истраживањима.

Чак и на острву Силт у Сјеверном мору, популарној дестинацији за одмор богатих Нијемаца који нису познати по политичком активизму, око 600 људи протестовало је против крајње деснице, према полицији.

У Франкфурту, финансијској пријестоници земље, полиција је процијенила да је било око 35.000 демонстраната.

У Хановеру, на сјеверу Њемачке, организатори су процијенили да је на протесте изашло 35.000 људи.

Демонстранти су држали натписе "Фашизам није алтернатива“ и "Нема мјеста за нацисте“.

Представници синдиката, удружења, Зелених и Социјалдемократске партије (СПД) канцелара Олафа Шолца посебно су позвали људе да учествују у протестима, пише Хина.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)