Korupcijski skandal

Detalji hapšenja potpredsjednice EU parlamenta: Torbe pune novca nađene i u njenom stanu

  • Извор: Агенције
  • 12.12.2022. 07:00

U Evropskom parlamentu vladaju bijes i šok zbog korupcijskog skandala, u vezi s kojim je uhapšena i potpredsjednica tog tijela Grkinja Eva Kaili. Političari traže odlučne i stroge konsekvence.

Belgijsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv četiri osobe zbog sumnje da su primali novac i poklone kako bi uticali na odluke Evropskog parlamenta u korist jedne zalivske države.

Kailijevoj, koja je uhapšena zbog sumnje u korupciju, oduzeta su sva ovlaštenja, odlučila je predsjednica parlamenta Roberta Metsola.

O tome hoće li Kailijeva biti smijenjena i s dužnosti potpredsjednice mora odlučiti parlament.

Kailijeva je do sada bila jedna od 14 potpredsjednika. Ona i drugi uhapšeni navodno su dobili novac od Katara kako bi uticali na političke odluke u korist zemljedomaćina aktuelnog Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Bivša TVvoditeljka i članica grčkog PASOKa Evdokija Eva Kaili (44) privedena je u petak s još petoro osumnjičenih. Prema izvještajima medija, četvoro ih je zadržano u pritvoru, među njima i Kailijeva. U pretresima u Briselu navodno su pronađene torbe pune novca, sa ukupno 600.000 evra u gotovini, a zaplijenjeni su i mobilni telefoni.

Belgijski list "Le Soir" piše da je novac pronađen i u stanu Kailijeve. Pored nje, uhapšeni su i bivši socijaldemokratski poslanik u Evropskom parlamentu iz Italije Antonio Panzeri, kao i Kailin partner, takođe Italijan, koji je u parlamentu radio kao savjetnik za spoljnu politiku i ljudska prava. U subotu naveče pretresena je kuća još jednog evroparlamentarca. Prema pisanju medija, u pitanju je belgijski socijaldemokrata Mark Tarabela.

Istraga treba da pokaže jesu li Kailijeva i ostali nezakonito zastupali interese Katara. Kailijeva je u novembru privukla pažnju kada je Evropski parlament raspravljao o rezoluciji koja je trebalo da kritikuje odluku o održavanju SP baš u Kataru. Ona je tada rekla da je Katar vodeća zemlja kada je riječ o pravima radnika.

A aktuelno Svjetsko prvenstvo je, prema njenom mišljenju, dokaz da "sportska diplomatija može donijeti istorijsku promjenu u zemlji čije su reforme inspirisale arapski svijet".

Domaćin Svjetskog prvenstva godinama je kritikovan zbog stanja ljudskih prava i uslova za strane radnike. Brojni članovi bivšeg Izvršnog odbora FIFA, koji je Kataru 2010. dodijelio Svjetsko prvenstvo, do danas su osuđeni za korupciju. Katar je uvijek negirao navode o podmićivanju.

Skandal s hapšenjem Kailijeve i ostalih mogao bi nanijeti veliki udarac imidžu Evropskog parlamenta, koji se rado prezentuje kao lider u borbi protiv korupcije. Poslanica iz redova njemačkog SPDa i takođe potpredsjednica EPa Katarina Barli zbog toga je i šokirana i razočarana.

"Ne tolerišemo korupciju. Korupcija je otrov za demokratiju", rekla je Barlijeva.

Ona je podsjetila da Evropski parlament u stvari ima stroga pravila kada je riječ o radu lobista, mnogo stroža od većine nacionalnih parlamenata."Evropski parlament je zapravo jedan od najtransparentnijih u Evropi", naglašava i Daniel Frojn, jedan od predsjednika radne grupe Evropskog parlamenta za borbu protiv korupcije.

I ovaj poslanik njemačkih Zelenih je šokiran zbog istrage i traži da se optužbe u potpunosti razjasne.

Međutim, kako u svom komentaru ukazuje Klaus Reme, stalni izvjestilac njemačkog radija Deutschlandfunk iz Brisela, mnoga od tih pravila o transparentnosti Evropskog parlamenta su "dobrovoljna, njihov nadzor je neadekvatan, a činjenica da su treće zemlje izuzete od zahtjeva za objavom podataka stvara prazninu veliku kao vrata".

"Oko 25.000 lobista luta Briselom", ukazao je Reme i zaključio da "pravila o transparentnosti moraju biti revidirana i poboljšana kako bi se zaštitila velika većina parlamentaraca koji svakodnevno nastoje da Evropski parlament zaista učine kredibilnim glasom svih Evropljana".

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина