Ukrali vino vrijedno 1,6 miliona evra

Detalji spektakularne pljačke u Španiji

  • Извор: Блиц
  • 20.07.2022. 19:36

Dvije osobe uhapšene su u Hrvatskoj u međunarodnoj policijskoj akciji koja je trajala devet mjeseci vezano za prošlogodišnju krađu 45 boca vina vrijednih 1,6 miliona evra iz španskog restorana s dvije Michelinove zvjezdice. Vijest o nevjerovatnoj pljački obišla je svijet, a među ukradenim vinima je i čuveno francusko vino Château D’Yquem iz 1806. godine, koje vrijedi oko 300.000 evra, prenosi Guardian.

Sve je počelo u novembru 2021. godine kada je osumnjičena uz pomoć lažnog švajcarskog pasoša rezervisala smještaj u hotelu Atrio u Cáceresu na jugozapadu Španije. Imala je oko 40 godina, bila je vrlo dobro odjevena i vjerovatno je nosila periku.

Par je nakon smještaja u hotelsku sobu otišao na večeru u restoran Atrio u sklopu hotela, nakon čega su se zaputili u obilazak poznatog vinskog podruma Atrio.

"Nakon obilaska otišli su u svoju sobu, no ubrzo se osumnjičeni muškarac vratio u podrum. Ulazna vrata je otvorio ukradenim ključem, a u podrum je došao "naoružan" s tri velika ranca - jednim na leđima i po dva u svakoj ruci. U njih je sakrio ukradene boce koje je zaštitio peškirima iz hotela. Dok je pljačkao vinski podrum, žena je od hotelskog osoblja zahtijevala da joj pripreme večeru iako je kuhinja bila zatvorena. Sve s ciljem da skrene pažnju s podruma - saopštila je policija.

Par je sljedećeg jutra ranom zorom oko 5.30 napustio hotel. Za pljačku se saznalo tek dan kasnije.

"Nakon velike potrage, kako u Španiji tako i u drugim zemljama, policajci su uspjeli da identifikuju osumnjičene, koji su pokazali visok nivo profesionalizma, a krađu savršeno isplanirali do detalja - otkrila je policija.

Takođe su otkrili da su posjetili vinski podrum u tri navrata prije pljačke.

Prema policijskim navodima, Španiju su napustili nekoliko dana nakon odjave iz hotela. Idućih mjeseci proputovali su Evropom uzduž i poprijeko te je policija jedva uspijevala da prati njihovu rutu. Na kraju su im ušli u trag na granici Crne Gore i Hrvatske, a uhapsili su ih u Hrvatskoj zahvaljujući zajedničkoj policijskoj akciji u kojoj su sudjelovali Europol i Interpol, ali i stanica granične policije Gruda u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Španska policija izvještava da je par uhapšen na graničnom prelazu Karasovići-Sutorina.

Naknadno se doznalo da su za osumnjičenim muškarcem raspisana dva naloga za hapšenje koje su izdale sudije u Madridu.

Kuvaru "Atrija", Toñu Pérezu i njegovom životnom partneru Joséu Polu, koji zajedno vode restoran, slomljeno je srce - ne samo zbog finansijske štete.

"Neizmjerno smo tužni. Imao sam ovu bocu vrijednu 350.000 evra, ali je nikad ne bih prodao. Pripada istoriji kuće, istoriji Cáceresa", izjavio je Polo. Uvjeren je kako se radi o krađi koju je neko naručio te da su lopovi tačno znali šta treba ukrasti.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.