Japan

Digla se bura oko Abeove državne sahrane

  • Извор: Агенције
  • 14.09.2022. 22:26

U Zemlji izlazećeg sunca proteklih nedjelja se rasplamsala debata o opravdanosti održavanja državne sahrane, kojom bi se odala počast ubijenom bivšem premijeru Šinzou Abeu, koji je na državnom kormilu proveo blizu devet godina, više nego iko drugi u istoriji modernog Japana.

Jedan od problema oko kojeg su podijeljena mišljenja je i pitanje da li bi na nju trebalo pozvati Vladimira Putina, ruskog predsjednika.

Japanski mediji javljaju da je po najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, u toj državi 57 odsto građana protiv održavanja državne sahrane za Abea, kojeg je 8. jula u gradu Nara tokom predizborne kampanje iz improvizovane sačmarice ubio Tecuja Jamagami.

Abeova sahrana zakazana je za 27. septembar i njoj bi trebalo da prisustvuju visoke strane zvanice, među kojima i Barak Obama, bivši američki predsjednik, i potpredsjednica Kamala Haris.

Japanci izražavaju otpor prema održavanju ceremonije u organizaciji države iz dva osnovna razloga, prenosi RTS.

Jedan je percepcija da su Abe i drugi visoki političari vladajuće Liberalnodemokratske partije iz njegovog okruženja bili u dodiru s religioznim kultom južnokorejskog porijekla, poznatim pod nazivom Unifikaciona crkva, koji je u Japanu ozloglašen zbog velikih suma novca koje zahtijeva od svojih vjernika.

Upravo je gnjev zbog drastičnog siromašenja porodice i niza drugih ličnih tragedija uzrokovanih pristupanjem i iznuđenim donacijama koje je njegova majka dala toj religioznoj organizaciji podstakao Tecuju Jamagamija da izvrši atentat, prenijeli su japanski mediji.

I dok je u julu, neposredno nakon atentata, više od polovine građana bilo za to da Abe bude zvanično ispraćen na vječni počinak u organizaciji Vladinog aparata, sada, dvije nedjelje pred ceremoniju, situacija je obrnuta, pokazuje najnovije istraživanje koje je sproveo javni televizijski servis NHK.

Na održavanje sahrane o državnom trošku s odobravanjem gleda samo 32 odsto od 1.255 ispitanika, dok 57 procenata ima negativno mišljenje. Čak 72 odsto anketiranih vjeruje da Vlada nije u dovoljnoj mjeri obrazložila ideju da se Abeu odaju državne počasti.

Naime, u Japanu postoji veliki animozitet prema religioznim kultovima, koji seže još u šezdesete i sedamdesete godine, kada se tada relativno nova sekta budističke orijentacije Soka gakkai agresivnim propovijedanjem i grubom regrutacijom brzo širila zemljom.

Decenijama postoji i veliki fokus medija na finansijske prevare koje vrše kultovi.

Još jedan razlog zašto je više od pola ispitanika za odavanje državne pošte Abeu je i to što će puno koštati, oko 12 miliona dolara, u trenutku kada se Japan sve više zadužuje zbog subvencionisanja za energente i struju, i to nakon što je već kritično produbio svoj kolosalni javni dug i deficit budžeta zbog velikih izdvajanja za nadoknadu ekonomske štete zbog epidemije kovida19.

Interesantno je da Abeova državna sahrana nije to u pravom smislu riječi, jer je tijelo bivšeg premijera u skladu s budističkim običajem nakon bdjenja kojem su prisustvovali isključivo porodica i najbliži prijatelji kremirano još 12. jula, četiri dana nakon njegove pogibije, pa je zapravo prije riječ o pomenu ili komemoraciji.

Тагови: