Moskva

Đinping: Veliki napredak Rusije zahvaljujući vođstvu Putina

  • Извор: СРНА
  • 20.03.2023. 15:57

Rusija je ostvarila veliki napredak zahvaljujući vođstvu predsjednika Vladimira Putina, izjavio je predsjednik Kine Si Đinping.

"Zahvaljujući Vašem snažnom vođstvu u posljednjim godinama, Rusija je ostvarila značajan napredak kada se radi o prosperitetu države", rekao je Si Đinping Putinu tokom sastanka u Moskvi.

On je ocijenio da Kina i Rusija treba da imaju bliske odnose, uz napomenu da kineska strana njima posvećuje veliku pažnju, jer to ima svoju istorijsku logiku, pošto se radi o dvije najveće susjedne zemlje koje su partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji.

"Upravo taj status određuje kakav bi trebalo da bude bliski odnos naših zemalja", poručio je Si.

Putin je rekao da Kina ima pošten i uravnotežen pristup većini gorućih međunarodnih pitanja.

"Znam da Vi lično, kao i svi naši kineski prijatelji, posvećujete veliku pažnju razvoju rusko-kineskih odnosa i imate pošten i uravnotežen stav o većini gorućih međunarodnih pitanja", rekao je Putin kineskom predsjedniku Si Đinpingu tokom sastanka u moskovskom Kremlju.

Putin je istakao da su Rusija i Kina napravile značajne korake u razvoju bilateralnih odnosa u posljednjih 10 godina, te da se trgovinski obrt dvije zemlje više nego udvostručio i sada iznosi 185 milijardi dolara.

"Simbolično je da smo se sa Vama sastali prije tačno 10 godina. Tada je bila Vaša prva posjeta na funkciji predsjednika Narodne Republike Kine Rusiji. Tokom ovog perioda, napravili smo značajne korake u razvoju naših odnosa", napomenuo je Putin.