London

Djelo vrijedno više od 84 miliona evra - Bacile supu na Van Gogove "Suncokrete"

  • Извор: Курир
  • 14.10.2022. 21:39

Dvije aktivistkinje eko-klimatske organizacije "Just Stop Oil" (Stanite sa naftom, Zaustavite naftu, Stop nafti) su bacile dvije konzerve Kembelove supe od paradajza na Van Gogove čuvene "Suncokrete" u Nacionaloj galeriji u Londonu.

Na snimku koji se dijeli Tviterom se vide dvije djevojke koje prilaze slici i bacaju supu na nju, a zatim lijepe ruke na zid. Inače, vrijednost Van Gogovog remek djela je procenjeno na oko 84 miliona evra (72,5 miliona funti).

Londonska policija saopštila je da su dvije osobe uhapšene. Iz galerije su rekli da je slika bila prekrivena staklom i da zato nije oštećena.

U saopštenju iz Nacionalne galerije stoji: "Jutros nešto poslije 11 sati dvije osobe su ušle u sobu 43 Nacionalne galerije. Čini se da se par zalijepio za zid uz Van Gogove Suncokrete (1888.). Takođe su bacile crvenu tečnost - nešto što izgleda kao supa od paradajza - preko slike. Prostorija je ispražnjena, svi posjetioci su odvedeni i pozvana je policija. Policajci su sada na mjestu događaja. Manja šteta se nalazi na ramu, ali slika nije oštećena."

"Policajci su brzo stigli na mjesto događaja u Nacionalnoj galeriji, nakon što je dvije aktivistkinje iz organizacije "Just Stop Oil" bacile tečnost preko slike i zatim su se zalijepile za zid. Obje su uhapšene", rečeno je iz policije.


Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.