Određen joj je pritvor

Djevojka sa KiM uhapšena u Milanu zbog sumnje da je terorista

  • Извор: Агенције
  • 17.11.2021. 12:38

Policija je u raciji u Milanu uhapsila devetnaestogodišnju Italijanku porijeklom sa Kosova i Metohije Bleonu Tafaljari, koja je optužena za terorizam, prenijeli su mediji na albanskom jeziku u Prištini.

Ona je pod optužbom za terorizam odmah prebačena u zatvorsku jedinicu.

Mediji navode da je uhapšena "radikalizovana" sa 16 godina od kada je postala aktivni član "Islamske države".

Istraga o terorističkim aktivnostima uhapšene počela je u januaru kada je uhapšen njen suprug, takođe sa Kosova, zbog direktne povezanosti sa Kujtimom Fejzulahom, koji je izveo teroristički napad u Beču u kome su ubijene četiri osobe, a dvadesetak teže ili lakše povrijeđeno.

"Devetnaestogodišnjakinja je na svom mobilnom telefonu držala hiljade slika i video snimaka, od kojih je neke kreirala komunikaciona agencija Islamske države `Al Haiat Media Center` koja opisuje simbolične objekte terorističke organizacije `Crna zastava`, scene borbi, pogubljenja nevjernika po kratkom postupku sa odsijecanjem glava i spaljivanjima, scene `uzvišenih` terorističkih napada mudžahedina u evropskim gradovima", prenose mediji zvanično saopštenje Suda iz Milana.

Tafaljarijeva je, prema nalogu koji je potpisao Milanski istražni sudija Karlo Oton De Marki, učestvovala i bila članica organizacije pod nazivom "Lavovi Balkana", koja je dio najvećeg terorističkog udruženja "Islamske države".

Kod nje su pronađene fotografije "bombardera" koji pripada Isis Horasanu, koji se raznio na aerodromu u Kabulu 26. avgusta, izazvavši stotine mrtvih među civilima koji su pokušavali da pobjegnu iz Avganistana.

Među hiljadama slika pronađenim na njenom mobilnom telefonu pronađena je i fotografija masakra u redakciji časopisa "Šarli Ebdoa".

Ova 19-godišnjakinja je obavljala funkciju "promotera" radikalnih ideja "Islamske države", a zadatak joj je bio uključivanje maloljetnica sa Kosova i Metohije u redove terorističke organizacije "Islamska država", prenijeli su mediji u Prištini.

Тагови: