Riječ stručnjaka

Do kada će trajati sukobi u Ukrajini?

  • Извор: АТВ
  • 22.05.2023. 19:15

Može li neka od, do sada ponuđenih, mirovnih incijativa da ‘’upali’’ i zaustavi sukobe u Ukrajini? Dok se neki nadaju da bi makar jedna mogla, Miša Đurković sa Instituta za evropske studije Srbije u to ne vjeruje. On je uvjeren da će sukob trajati barem do američkih izbora jer se, smatra, tamo odlučuje.

"Ovaj rat će trajati dok god Amerikanci budu imali nteres da on traje jer, ne zamjerite, ali ideja da Zelenski može samosvojno na svoju ruku da uđe u pregovore oko završetka rata i nekakvog rješenja a suprotno želji i interesima Amerikanaca i Britanaca koji idu u paketu je potpuno nezamislivo. To treba jasno reći to je rat koji su Ameri htjeli da iniciraju još 2014., ali tad je Trampova pobjeda odložila taj rat", smatra Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije.

Problem za Ukrajinu je što ovo postavlja kao blickrig. Zbog toga i ne uspijeva, smatra Branislav Ristivojević, novosadski profesor.

Cilj Zelenskog je da, kaže, oslobodi svaki pedalj izgubljene teritorije a to znači da moraju da vode napadački rat za šta nemaju sredstva. Preskupa je to cijena i za Zapad. Čak prognozira da bi na zimu sve moglo da stane. 

"Nisam ja siguran da zapadna društva više imaju resursa. Njima treba daleko više vremena da preorijentišu ratne industrije da bi mogli da isprate ovaj rat. Suviše je velika potrošnja resursa — ovo je prestao da bude običan rat, već je postao rat iscrpljivanja. To je rat u kome više ne ratuju armije, već industrijske baze, a to znači da će rat odlučiti činjenica koliko će koja industrijska baza biti u stanju da isporuči pojedinih resursa", kaže Branislav Ristivojević, profesor na Pravnog fakultetu u Novom Sadu..

Sadašnja politika zapadnih zemalja, smatra, teško može da se održi na duži rok jer se u sukob ulaže sve osim sopstvenog stanovništva, koje daje jedino Ukrajina. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.