Ambasada BiH u Atini

Dokić: Građani BiH prema raspoloživim informacijama nisu ugroženi

  • 25.07.2018. 13:07

Ambasada BiH u Atini nije imala dojava da je bilo koji državljanin BiH koji boravi u Grčkoj, koju su zahvatili katastrofalni požari, na bilo koji način ugrožen, i to je dobra vijest za sve iz BiH koji borave u ovoj zemlji, izjavio je ambasador Branko Dokić.

On je istakao da je situacija u Grčkoj teška i da požari još nisu ugašeni, ali da su pod većom kontrolom. 

"Situacija je mnogo bolja u odnosu na prethodne dane kada je duvao olujni vjetar, a prestankom vjetra situacija je donekle olakšana", rekao je Dokić. 

On je istakao da je jučerašnji dan bio šokantan za okruženje oko Atine, jer su se iz sat u sat otkrivale nove žrtve, tako da ih je do sada registrovano 76, više od 170 povrijeđenih, te oko 100 nestalih. 

Prema njegovim riječima, grčki mediji objavljuju slike nestalih pokušavajući na taj način da dođu do saznanja o tim osobama. 

"Više od dvije hiljade kuća je izgorjelo u ovoj tragediji, nekoliko stotina automobila je stradalo, ogromni kompleksi šuma su spaljeni, tako da se ovo smatra jednom od najvećih tragedija u Grčkoj poslije Drugog svjetskog rata, veće nego u nekim zemljotresima koji su pogađali ovo područje", naveo je ambasador BiH. 

On je istakao da se uzrok požara još ne zna, ali da izjava premijera Aleksisa Ciprasa da su požari namjerno podmetnuti ima osnova. 

"Činjenica da su požari krenuli sa tri lokacije oko Atine ili sa tri fronta - istočno, sjeverno i zapadno od Atine, sa po pet žarišta na svakom od tih frontova, dakle ukupno 15 ukazuje da to nije slučajno, da se ne radi o nemarnosti, nego o namjeri", pojasnio je Dokić i napomenuo da će istraga pokazati da li je to tačno. 

On je pozdravio inicijativu Savjeta ministara BiH da pomogne Grčkoj, napominjući da Grčka to zaslužuje i da su Grci prijateljski narod BiH, te pozvao organizacije Crvenog krsta u BiH da se uključe u akciju pomoći ovoj zemlji.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.