Закарпатје

Дошли по ордење, добили руску ракету: Масакрирана украјинска елитна бригада

  • Извор: Курир
  • 07.11.2023. 12:53

Талас бијеса и невјерице захватио је у понедјељак Закарпатје, западни регион Украјине, након смртоносног руског ракетног удара, у којем су погинуле или рањене десетине војника елитне 128. брдске јуришне бригаде.

У Ужгороду, мултиетничком граду на граници Украјине са Словачком, на снази је тродневна жалост. Заставе су спуштене на пола копља, а званичници и рођаци припадника 128. бригаде почели су припреме за сахране.

Епископ ужгородски и закарпатски Варсонуфије је у недјељу у ужгородском храму Свете Тројице позвао вјернике да се у свим црквама помоле за погинуле војнике.

Протестантске и православне богомоље такође су одржавале помен погинулима и рањенима из 128. бригаде.


Швајцарска банка забиљежила губитак од 785 милиона долара

Швајцарска банка забиљежила губитак од 785 милиона долара

У саопштењу штаба ове јединице украјинске војске, које је објављено у понедјељак, наводи се да је погинуло 19 војника и официра и обећавају да ће се преживјели "у будућим борбама стоструко осветити Русима за губитке".

Није саопштено више информација о рањенима.

Регионална влада у граду Мукачеву, мјесту гдје се налази штаб 128. бригаде, у саопштењу од понедјељка, саопштила је да ће локални буџет платити 300.000 гривни (8.321 долара) свакој од три породице у граду чији је члан породице убијен у нападу.

Још 270.000 гривни (7.489 долара) издвојено је за изградњу спомен-обиљежја за тројицу погинулих војника, 400.000 гривни (11.094 долара) за подршку двоје сирочади који су изгубили очеве, а 950.000 гривни (26.350 долара) биће додијељено за медицинске третмане и опоравак рањеника.

Руси су балистичком ракетом Искандер погодили комплекс гдје су се команданти и војници 128. бригаде окупили на церемонији додјеле ордења.

На снимку који су објавили руски медији виде се украјинске трупе и возила груписана дуж главне улице села Заречје, у региону Запорожја.

Упркос релативно малој удаљености до руских линија, види се да украјински војници не носе заштитне оклопе или шљемове.

Руски дрон снимио је експлозију која је тешко оштетила зграду поред које су се окупили припадници 128. бригаде, и ватрену куглу ширине 100-150 метара која је настала након удара.

Према руском телеграм каналу Ридовка који подржава Кремљ, церемонија додјеле награда је била заказана у просторијама локалног војног одсјека.


Њемачка је експрес-лонац који само што не експлодира: Kако може држава то да ријеши?

Њемачка је експрес-лонац који само што не експлодира: Kако може држава то да ријеши?

Снимци настали у минутима након руског ракетног удара показују асфалтирану сеоску улицу са кратером дубоким метар, дрвеће и жбуње без лишћа, зграде са срушеним крововима и пожаре.

Друге слике приказују возила бригаде са откинутим вратима и уништеним прозорима, као и тијела украјинских војника.

Руски ратни дописник Владимир Рогов је на свом блогу објавио тврдње да је најмање 28, а вјероватно и 50 припадника украјинске војске погинуло у удару.

Ала Спринчинат, репортер украјинског ТВ канала 1+1 из Закарпатја, у извјештају од 5. новембра је саопштила да се бригада унапријед припремала за церемонију додјеле награда и да је јединица објавила имена војника који ће присуствовати догађају, као и планирану локацију.

Стандардне процедуре украјинске војске захтијевају распоређивање опреме за ометање како би концентрација трупа била заштићена од руских дронова.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је у недјељу рекао да ће руководство војске истражити ракетни напад како би утврдило како су Руси сазнали за планове 128. бригаде.

"Била је то трагедија која се могла избјећи... Покренут је кривични поступак. Главно је утврдити истину да се тако нешто више не би поновило. Сваки војник у зони борбених дејстава, на линији ватре и извиђања непријатеља, зна како да се понаша на отвореном, како да се обезбиједи. Сада истрага мора дати искрене одговоре", рекао је Зеленски.

У саопштењу украјинског Државног истражног бироа се наводи да је покренута истрага могућег немара војних званичника у вези са ракетним ударом.

Разјашњавање околности и "привођење одговорних пред лице правде тренутно је један од приоритетних задатака", наводи се у саопштењу.


На ”Фејсбуку” играо наградну игру, па остао без 1.500 КМ

На ”Фејсбуку” играо наградну игру, па остао без 1.500 КМ

Украјинска новинска агенција УНИАН саопштила је да је командант 128. бригаде Дмитро Лисјук одговоран за одржавање церемоније и извијестила да је он требало да предсједава и уручи медаље, али се није појавио.

Владимир Бојко, кијевски новинар који истражује корупцију, у објави на Фејсбуку, извијестио је да је Лисјук 2019. године осуђен на 119.000 гривни (3.316 долара) новчане казне због шверца цигарета из сектора 128. бригаде у Луганској области Украјине, трговцима на територији под контролом Русије.

Он је наводно у то вријеме командовао 10. батаљоном 128. бригаде.

Према Бојку, Лисјуков илегални посао са цигаретама трајао је скоро два мјесеца пре него што су интервенисали агенти украјинске националне обавјештајне агенције, СБУ, који су ухапсили и оптужили Лисјука.

До понедјељка поподне, Лисјук није давао никакве јавне изјаве у вези са нападом или оптужбама против њега.

Једна од најстаријих и борбено најискуснијих пешадијских формација Украјине, 128. брдска јуришна бригада, водила је интензивне борбе у периоду 2014-2015. године, након офанзиве локалних бораца.

У фебруару 2015. године, мушкарци и жене из 128. јединице нашли су се одсјечени од остатка војске пошто је украјинска одбрана пала током битке у близини града Дебаљцева.

Бригада је изгубила између 100-300 војника у хаотичном повлачењу за које су неки критичари јединице тврдили да се претворило у бјежанију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.