Убијено 15 људи

Драматичан снимак из Прага: "Хеј, је**те! Овде сам, пуцај овдје! Дођи овамо!"

  • 22.12.2023. 08:23

Чешки портал добио је ексклузивни снимак од полицијских извора, на ком је полицајац који је наводио колеге ка мјесту одакле је Д.К. јуче пуцао у центру Прага.

Међутим, оно што је свима привукло пажњу је човјек који је стајао поред полицајца и који је покушао да помогне, стављајући себе у директну опасност.

Подсјетимо, у јучерашњој пуцњави на факултету у средишту Прага погинуло је најмање 15 људи, укључујући нападача, а више од 24 је повријеђено.

Снимци који су доспјели на друштвене мреже показују да је нападач током пет минута пуцао чак тринаест пута. У питању је, како је касније откривено, Д.К., студент магистарских студија, који је у црној одјећи и с дугом пушком у руци - типа ЗЕВ 308 Win АР10, калибра 7.62, шетао кровом Карловог универзитета у центру Прага.

Чешки министар: Пуцњава у Прагу суманути чин који Чешка никад није доживјела

Чешки министар: Пуцњава у Прагу суманути чин који Чешка никад није доживјела

Портал “Сезнам Zpravy” добио је на увид у снимак који је стигао из полицијских извора, али како немају ауторска права, нису могли да га објаве па су га препричали. На снимку су полицајац и човјек који је стајао иза њега и који је заправо аутор снимка.

"Сакрио се! Лева страна, с моје тачке гледишта. Ајде, крените", чује се како аутор видеа подстиче полицајце на акцију. "Он пуца! Пуца кроз ограду", додаје.

"Хеј, овдје сам, пуцај овде! Дођи овамо", говори тај човјек заправо покушавајући да скрене пажњу убице како не би пуцао на недужне људе на улици.

На снимку се затим чују звукови и како полицајац говори у полицијски радио док нападач чучи код камене ограде. "Налази се у углу. Уз чешку заставу, у горњем углу ", описује полицајац.

"Долази овамо", упозорава сниматељ све око себе. Затим се на снимку се види како се нападач удаљава, а затим почиње да пуца.

Тада је аутор видеа направио нешто неочекивано и изузетно храбро. "Хеј, је**те! Овде сам, пуцај овдје! Дођи овамо!", покушао је да скрене пажњу нападача на себе. Полицајац му на то говори да се сакрије, али сниматељ не одустаје: "Ево ме, ту сам. Пуцај овде!"

Огласила се Амбасада БиХ о трагедији у Прагу

Огласила се Амбасада БиХ о трагедији у Прагу

На снимку се затим види како људи бјеже. Затим се поновно чује полицијски радио. Полицајац јавља да је на улаз у Филозофски факултет стигла патрола и хитна помоћ.

"Треба им рећи да могу да уђу унутра, да је нападач на крову", говори полицајац. У међувремену, нападач прелази на другу страну зграде и поново почиње да циља. Чује се како пристиже све више полицијских аутомобила и кола хитне помоћи.

"Препоручујем ударну снагу: снајпериста с моста", чује се полицајац. Затим аутор видеа опет говори полицији да пуца: "Ајмо, пуцајте!" Нападач након тога устаје и упире оружје у некога на улици. Чују се још два пуцња. Наводно је у том тренутку почела пуцати и полиција, али снимак ту завршава.

"Никада у каријери нисам видео ништа горе"

Догађај је на Инстаграму прокоментарисао и болничар Марек Дворак, који је у тренутку трагедије био у болници.

"Морам да кажем да вјероватно никада у каријери нисам видео ништа горе. У мени се мијешају адреналин, жаљење и бијес. Моје најдубље саучешће жртвама и њиховим породицама, ово је сулуда неправда, зло, страшно ми је жао. Брз опоравак повређенима", навео је он, па додао:

"Мега поштовање свим мојим колегама које сам данас гледао. У Универзитетској болници све је функционисало и сви су давали све од себе. Види се да када ствари крену јако лоше, можемо да се окупимо и да радимо као један сјајан тим. Немојте улагати енергију у мржњу према починиоцу, они то не заслужују и зло само рађа још више зла. Пазите на себе, помозимо жртвама и преживјелима, хајде да сви учинимо све да се овако нешто више не понови."

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.