Protest protiv reforme pravosuđa

Dramatično u Izraelu, zauzet aerodrom u Tel Avivu

  • Извор: Агенције
  • 27.03.2023. 13:48

Sindikati su u ponedjeljak ujutro, u sklopu protesta protiv reforme pravosuđa izraelske vlade, zauzeli aerodrome Ben Gurion u Tel Avivu. Zbog toga su do daljnjeg odgođeni svi odlazni letovi iz Tel Aviva.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odložio je današnje obraćanje javnosti, u kojem se očekivalo da će saopštiti da će obustaviti zakon o reformi pravosuđa, nakon što su mu koalicioni partneri poručili da ne odstupi, objavio je izraelski kanal "Kanal 12".

Istovremeno, najveći izraelski sindikat pokrenuo je štrajk širom zemlje u brojnim sektorima, priključivši se protestima protiv plana vlade o reformi pravosuđa.

McDonald's će početi zatvariti sve svoje restorane u Izraelu u podne po lokalnom vremenu, objavio je globalni lanac brze hrane na Tviteru.

Navode da potez povlače u skladu s pozivima sindikata na generalni štajk.

U Jerusalimu su gnjevni demonstranti navodno probili blokadu puta u blizini Netanjahuove rezidencije, iako je nejasno da li je 73-godišnji premijer kod kuće, piše Jutarnji.hr.

S obzirom na situaciju, Netanjahu je sazvao hitan sastanak. Prema pisanju izraelskih medija, razgovori koji su počeli u nedelju uveče nastavljeni su do ranih sati u ponedeljak ujutru.

Lideri izraelske koalicione vlade krajnje desnice trebalo bi da se sastanu u ponedjeljak u kabinetu premijera, prenio je novinski portal inet.

Izvor Likuda rekao je Rojtersu da će Netanijahu vjerovatno zaustaviti reformu.

Koalicioni partner Netanjahuovom Likudu Itamar Ben-Gvir tvitovao je jutros da vlada mora da nastavi sa sudskom reformom i da "ne smije da se preda anarhistima", poslije masovnih protesta u nedjelju uveče.

Ben-Gvir je ovo tvitovao nakon što su izraelski mediji objavili da će Netanjahu da se obrati danas prije podne.

"Džeruzalem post" prenosi da su građani jutros ponovo demonstrirali ispred Kneseta i kuće ministra ekonomije. 

 Sa druge strane, predsjednik Izraela Isak Hercog pozvao je jutros vladajuću koaliciju da smjesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta u toj zemlji, prenio je "Džeruzalem post".

"Tajms of Izrael" je najavio da će se danas sastati vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja, nakon što je Netanjahu smijenio ministra odbrane Joava Galanta u nedelju uveče.

Galant je smijenjen dan nakon što je pozvao vladu da zaustavi reformu sudstva, navodeći kao razlog sve veći razdor u narodu i prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je u nedjelju na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke Netanjahua da smijeni Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog zakona o reformi pravosuđa. 


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић