У Европи

Драматично упозорење: Огроман ризик од терористичких напада током празника

  • Извор: Телеграф
  • 05.12.2023. 15:43

Постоји огроман ризик од терористичких напада на територији Европске уније током предстојећих новогодишњих и божићних празника, навео је високи званичник ЕУ.

Илва Јохансон из Европске комисије за унутрашње послове рекла је да поларизација у друштву изазвана ратом између Израела и Хамаса повећава ризик од насиља.

Њене изјаве услиједиле су неколико дана након што је туриста избоден на смрт у Паризу.

Она није прецизирала да ли постоје неке конкретне информације које су довеле до упозорења.

Вјеридба на Јахорина о којој сви причају -

Вјеридба на Јахорина о којој сви причају - "Олимпијска" љубавна прича

"Недавно смо то видјели у Паризу, нажалост, видјели смо и раније“, додала је Јохансон уочи састанка министара унутрашњих послова ЕУ.

Слично упозорење стигло је и од њемачке министарке унутрашњих послова Ненси Фејзер, која је новинарима рекла да ЕУ мора помно да прати пријетње и пропаганду, јер постоји велики "ризик од даље емоционализације и радикализације насилних исламистичких починилаца".

Многе европске земље су забиљежиле пораст злочина из мржње откако су Хамасови наоружани нападачи напали израелске заједнице, убили више од 1.200 људи и отели најмање 230 особа, међу којима жене и дјецу, од којих неке и даље држе у Гази.

Министри ЕУ састали су се након смртоносног напада у близини Ајфелове куле у суботу у којем је двадесеттрогодишњи немачки туриста по имену Колин Б. насмрт избоден, а његова дјевојка и један британски туриста рањени.

Млади њемачки пар посјетио је париски Дизниленд, Лувр и направио је селфије испред Ајфелове куле прије напада.

Преминуо клавијатуриста

Преминуо клавијатуриста "Бијелог дугмета"

Полиција је саопштила да се осумњичени двадесетшестогодишњи француски држављанин идентификован као Арманд Р., који потиче из нерелигиозне иранске породице, заклео на вјерност Исламској држави.

Човјек, који је ухапшен на лицу мјеста, раније је био у затвору због планирања терористичке завјере у пословној четврти Ла Дефенс изван Париза.

Француска полиција га је 2020. интервјуисала због комуникације са Абдулахом Анзоровом, који је убио учитеља Семјуела Патија.

Тужилац Жан Франсоа Рикар рекао је да је мајка Армана Р. изразила забринутост због његовог понашања, иако у то вријеме није било доказа да се против њега предузму даље мјере.

Немачка је такође била у стању приправности због могућег напада.

Прошле недјеље су два дјечака ухапшена у различитим дијеловима земље због сумње да су планирали напад милитантних исламиста на божићну пијацу у граду Леверкузену.

Завршено саслушање оца убијене Вање, ево шта је рекао

Завршено саслушање оца убијене Вање, ево шта је рекао

Такође, двадесетогодишњи Ирачанин који је стигао у Њемачку прошле године је у притвору због сумње да је планирао напад ножем на божићном сајму у Хановеру.

Шеф њемачке домаће обавјештајне службе у источној држави Тирингије Стефан Крамер упозорио је на "значајан потенцијал опасности“ коју представљају симпатизери Хамаса, не само за божићне вашаре, већ и за велике спортске догађаје као што су Олимпијске игре у Паризу и Еуро 2024.

Пратите нас и путем Вибера