Porast zaraze

Dramatično upozorenje stručnjaka: Ljeto počinje novim talasom korone

  • Извор: Индекс
  • 23.06.2022. 13:29

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorio je da “porast zaraze od podvarijanti omikrona ukazuje da će one postati dominantne“ u cijeloj EU.

To će vjerovatno rezultirati rastom broja oboljelih.

Infekcije su u porastu u više zemalja uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švajcarsku i Španiju prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Univerziteta Oxford, koji prati pandemiju.

Prema prognozama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 biće dominantne u cijeloj Evropskoj uniji.

Infekcije u porastu

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, u poređenju s ranijima, spretnije izbjegavaju imunološki sistem.

To znači da ni prethodne infekcije niti vakcine ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih talasa, povećanje slučajeva moglo bi da rezultira porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni uticaj jedne od podvarijanti - BA.5 - najočitiji je u Portugalu gdje je zabilježen značajan porast infekcija kovidom. U bolnicama širom zemlje broj obolelih je 1896, gotovo jednak kao tokom prvog talasa omikrona u januaru. BA.5 u maju je postao dominantan u Portugalu.

U Franscuskoj raste broj oboljelih

U Francuskoj se broj novozaraženih utrostručio od početka mjeseca, a broj hospitalizacija raste prvi put od početka aprila.

Stručnjak Alan Fišer kazao je da nije pitanje je li zemlja suočena s novim talasom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se lično zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se spriječilo širenje.

"Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni", izjavio je za francuski radio doctor Benjamin Davido, specijalist za zarazne bolesti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu broj oboljelih i hospitalizacija naglo raste.

Kristina Pagel profesorka operativnih istraživanja na univerzitetu u Londonu poručila je:

"Bićemo prva (ali ne i poslednja) velika zemlja koja će imati talas BA.4.5 nakon što je imala dva prethodna talasa omikrona."


  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок