Haos u Venecueli

Dva predsjednika, 12 mrtvih

  • 24.01.2019. 17:22

Najmanje 12 osoba poginulo je od bojeve municije tokom talasa antivladinih protesta i nereda u Venecueli, saopštila je nevladina posmatračka grupa.

Predstavnik Opservatorije socijalnog konflikta Marko Ponse naveo je Asošiejted presu imena poginulih.

U siromašnim naseljima Karakasa noćas je treću noć zaredom bilo pljački i sukoba demonstranata i pripadnika snaga bezbjednosti.

Venecuela je utonula u novu fazu neizvjesnosti posle jučerašnjih demonstracija na kojima je tražen odlazak socijalističkog predsjednika Nikolasa Madura. 

Tokom jučerašnjeg protesta predsjednik Kongresa Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsjednika Venecuele i kazao da je to jedini način da se okonča Madurova "diktatura". 

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozvala je Madura da uvaži prava demonstranata i da momentalno ukloni iz vojske i policije sve pripadnike umješane u represiju nad građanima, navodi AP. 

Rusija, Kina, Turska, Iran i Sirija podržale su predsjednika Venecuele Nikolasa Madura. Samoproglašenog predsjednika te zemlje Huana Gvaida priznale su SAD i većina američkih država, dok su generalni sekretar UN i Evropska unija pozvali na dijalog i politički proces za izlazak iz krize.


Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino rekao je danas da je Nikolas Maduro legitimni predsjednik i da opozicija sprovodi državni udar, nakon što se Huan Guaido, vođa Kongresa, proglasio za predsjednika.

Padrino je rekao da su SAD i druge vlade pokrenule ekonomski rat protiv Venecuele, članice OPEK-a sa najvećim rezervama sirove nafte na svijetu. 

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм