Britanski premijer

Džonson poručio da svijet treba da pokaže zrelost u vezi klimatskih promjena

  • Izvor: Tanjug
  • 23.09.2021.09:05

Britanski premijer Boris Džonson tokom godišnjeg obraćanja u Ujedinjenim nacijama pozvao je svjetske lidere da iskoriste svoju moć i uhvate se u koštac sa klimatskim promenama i naglasio da je došao trenutak da čovečanstvo po ovom pitanju pokaže zrelost i odgovornost.

Uoči važne konferencije o klimi u Glazgovu, koja počinje 31. oktobra, Džonson je na Generalnoj skupštini UN poručio da svetski lideri umaju ogromnu moć da promene stvari na bolje i spasu planetu od pogubnih posledica klimatskih promena.

Konferencija UN COP26 ima za cilj da podstakne mnogo ambicioznije globalne klimatske akcije i obezbedi novac za njihovo sprovođenje, u trenutku kada naučnici upozoravaju da je globalno zagrevanje veoma blizu da izmakne kontroli.

– Moramo pokazati da smo sposobni da učimo i sazrevamo i konačno preuzmemo odgovornost za uništenje koje nanosimo, ne samo našoj planeti, već i nama samima. Vrijeme je da čovječanstvo odraste, rekao je Džonson.

On je pohvalio obećanje Kine u UN ove nedelje da neće pokretati nove energetske projekte na ugalj u inostranstvu i obavezu SAD da udvostruče sredstva do 2024. na 11,4 milijardi dolara godišnje, kako bi se pomoglo zemljama u razvoju u suočavanju sa klimatskim promenama. Džonson je naglasio da tu ne treba da bude kraj aktivnosti I da je potrebno raditi i mnogo više i mnogo brže.

On je obraćanje završio šalom i rekao da popularni žabac Kermit, lik iz tv emisije Mapet šou, nije bio u pravu kada je pjevao “Nije lako biti zelen”.

– Pogrešio je. Lako je biti zelen – zaključio je britanski premijer.