Vaskrs je najveći praznik

ATV u Egiptu: Kako žive pravoslavni Kopti

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2022. 19:24

Vaskrs je najveći praznik i za Kopte- Remona Munira i Žorža Šaipa iz Egipta. Iako nezvanični podaci govore da u ovoj afričkoj državi živi 25 miliona Kopta, zvanično ih je 10 miliona. Prvi u Hurgadi, drugi u Kairu- redovno idu na molitve u koptske crkve. Tradicija i vjera, pričaju za ATV, prenosi se sa koljena na koljeno.

"Imam dva sina. Često idu u crkvu. Oni žive i rade u Hurgadi. Tamo isto ima pravoslavna crkva. Učio sam ih o našoj tradiciji i vjeri. Ovdje za svaki naš praznik postimo, a onda pripremamo bogatu trpezu. Mijesimo hljeb i priremamo meso. Kao za Božić tako i za Vaskrs. Tada u goste pozovemo naše komšije i prijatelje muslimane", kaže Žorž Šaip.

Da pripadaju Koptima- otkivaju tetovaže na rukama. Kopti se,  u državi koju čini većinsko muslimansko stanovništvo, međusobno raspoznaju tetovažom krsta. Remon za ATV priča kako nikada nije doživio neprijatnost zato što je druge vjere. 

"U stvari muslimani žive sa nama u Egiptu. Mi smo svi Egipćani jednaki. Živimo u miru, radimo zajedno, i sve je ovdje u najboljem redu. Razlikujemo se najčće po tetovažama. Ja sam svoju uradio prije nekih 15 godina. Ova tetovaža znači da sam hrišćanin", Remon Munir Hurgada.

O srpskoj istoriji zna mnogo, pa i da su Srbi Koptima braća po vjeri. Ramon kaže da ima želju da posjeti Srbiju i Republiku Srpsku. Zato uči i srpski jezik.

"Zdravo ja sam Remon, mnogo volim turiste iz Republike Srpske. Dođite u Hurgadu", pozvao je Remon.

Koptska crkva formirana je u prvom vijeku i jedna je od najstarijih hrišanskih crkvi. U Kairu se nalazi glavna, a u Hurgadi nekoliko koptskih crkvi. Između muslimana i Kopta u prošlosti je bilo sukoba, ali danas, tvrde naši sagovornici, suživot je miran i pun razumijevanja. 

Riječ Kopti odrednica je za vjersku i etničku pripadnost jednog naroda. Kopti danas na području Egipta čine 10 do 15 odsto stanovništva. Oni koji danas ovdje žive, žive vijekovima. Nisu se odrekli svoje vjere ni za vrijeme truskog, a ni arapskog osvajanja. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)