Antverpen

Eksplozija u restoranu bh. biznismena u Belgiji

  • Извор: Агенције
  • 18.03.2023. 21:37

Snažna eksplozija oštetila je noćas restoran “Wok & Chicken Style”, u mjestu Vilrijk, nedaleko od Antverpena, čiji je vlasnik, kako prenose belgijski mediji, biznismen iz Bosne i Hercegovine.

Lokalno stanovništvo je prijavilo eksploziju noćas, u 2:40, a Vouter Brujns, portparol policije o ovom incidentu je rekao da trenutno nemaju nekih posebnih tragova.

“Ono što se pretpostavlja jeste da je nepoznata osoba aktivirala eksplozivnu napravu i u ekpsloziji su oštećena ulazna vrata kao i fasada zgrade u kojoj se restoran nalazi. Koliko je eksplozija bila jaka svjedoči i da su vidljiva oštećenja na automobilima koji su parkirani sa druge strane ulice”, rekao je Brujns.

Na teren su odmah izašli forenzičari koji su pokrenuli istragu, a na terenu su i pripadnici federalne policije.

Cijeli kvart je odmah zapečaćen i to je trajalo satima, dok policija nije izuzela dokaze.

“Sam kontekst i okolnosti se još uvijek istražuju”, rekao je Brujns i dodao:

"Ali, postoje neke indicije da ovaj napad ima veze sa narko miljeom i to je trenutno naš glavni trag istrage. Najbitnije je da niko nije povrijeđen, a na terenu su bile službe hitne pomoći kako bi pomogli stanovnicima okolnih zgrada, koje je eksplozija probudila i uznemirila”.

Inače, mediji prenose da je restoran u vlasništvu biznismena bh. porijekla koji živi u Šildeu, a koji je navodno stari poznanik policije i pravosuđa.