Предсједник Турске

Ердоган јасан: Турска више ништа не очекује од Брисела!

  • Извор: Агенције
  • 02.10.2023. 07:12

Турска више не очекује ништа од Брисела, пошто је деценијама чекала да постане чланица ЕУ, рекао је предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

- Одржали смо сва обећања која смо дали ЕУ, али они нису испунили скоро ниједно од својих - рекао је турски лидер у говору у парламенту.

Он је истакао да Анкара више не очекује ништа од ЕУ, која је Турску оставила да чека пред њеним вратима 60 година.

- Они у Бриселу ће исправити своје грешке ако одустану од свог неправедног приступа Турској, посебно када је ријеч о издавању виза турским држављанима. Ако то не ураде, потпуно ће изгубити право да било шта очекују од нас - рекао је Ердоган.

Турска се посљедњих мјесеци жали да се све већем броју њених грађана одбија захтјев за шенгенску визу, иако је ЕУ негирала да ствара било какве додатне препреке за Турке. У свом говору, Ердоган је рекао да одбијања виза представља "тајне санкције Брисела против нас".

Турска, чија се територије већином налази у Азији, деценијама покушава да постане чланица ЕУ. Званично је поднијела захтјев за чланство 1987., а призната је као кандидат 1999. Преговори о приступању су почели 2005., али су били спори и заустављени 2016. Брисел је посљедњих година све критичнији према Анкари, оптужујући Ердогана за покушаје да консолидује власт на начин који је у супротности са законима ЕУ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм