Zbog sankcija Turskoj

Erdogan: Moguć prekid razgovora sa Briselom

  • 12.11.2019. 13:38

Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je danas da odluka EU o uvođenju sankcija Turskoj zbog bušenja u blizini Kipra može da poremeti pregovore sa evropskim blokom i upozorio da bi Ankara mogla da pošalje uhvaćene borce "Islamske države" u Evropu.

Ministri spoljnih poslova zemalja EU juče su postigli dogovor o sankcijama protiv Ankare zbog narušavanja kiparske pomorske ekonomske zone bušenjem u potrazi za energentima.

Turska, koja je formalno kandidat za članstvo u EU, kritikovala je tu odluku i objavila da neće prekinuti bušenje u istočnom dijelu Sredozemnog mora jer je to područje dio njene kontinentalne ploče, odnosno na njega polažu prava Turci sa Kipra.

"Turska nije jedna od onih zemalja kakve ste upoznali do sada. Mi smo zemlja koja sjedi za pregovaračkim stolom sa vama. Ovi pregovori mogu iznenada da se okončaju", rekao je Erdogan novinarima.

On je dodao da Evropa ovo može da shvati olako, ali da će vrata prema Evropi biti otvorena i da će članovi "Islamske države" biti poslati prema Evropi.

"Ne pokušavajte da prijetite Turskoj povodom događaja na Kipru", dodao je turski predsjednik.