Predsjednik Turske

Erdogan: Narednih dana počinje transport žita Crnim morem

  • 23.07.2022. 17:47

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da će narednih dana početi transport žita Crnim morem.

"Zahvaljujući pomorskom transportu žita, koji će uskoro početi, daćemo važan doprinos prevazilaženju globalne prehrambene krize", rekao je Erdogan, prenela je televizija TRT.

On je dodao da će Ankara nastaviti da ulaže diplomatske napore kako bi se riješila ukrajinska kriza.

"Odlučni smo da nastavimo da ulažemo diplomatske napore sve dok ne bude garantovan mir između Rusije i Ukrajine. Nadamo se da ćemo u doglednoj budućnosti dobiti ohrabrujuće vijesti i na pregovorima i tokom kontakata na svim nivoima, uključujući lidere", rekao je Erdogan.

Predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN potpisali su juče u Istanbulu multilateralne sporazume za rješavanje problema isporuka hrane i đubriva na svjetska tržišta.

Ovaj sporazum predviđa izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da su predstavnici Turske, Rusije, Ukrajine i UN, nakon zaključivanja prehrambenog sporazuma, počeli rad u Koordinacionom centru za hranu u Istanbulu, prenio je "Sputnjik".

"Nadamo se brzom završetku radova u okviru postignutih dogovora, pomno ih pratimo i nastavljamo kontakte", rekao je Akar.

Predstavnici Koordinacionog centra će vršiti inspekciju brodova sa žitaricama kako bi spriječili šverc oružja i provokacije.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина