Predsednik Turske

Erdogan: Sve mine u Crnom moru su uništene

  • Извор: СРНА
  • 01.04.2022. 15:50

Turska nema nikakvih problema u vodama Crnog mora nakon ranijih izvještaja o otkrivenim plutajućim minama, ali će država nastaviti sa mjerama predostrožnosti, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Sve otkrivene mine su uništene. Naša mornarica je sada u strogoj misiji da ih sve prati", rekao je Erdogan.

On je dodao da danas nema nikakvih problema, ali će se pažljivo provoditi mjere bezbjednosti.

Agencija Dogan je 26. marta javila da su ribari otkrili objekat koji liči na minu. Tursko Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje ubrzo nakon što je potvrdilo da je predmet neutralisan.

Prema riječima turskog ministra odbrane Hulusija Akara, on je o ovom pitanju razgovarao sa ruskim i ukrajinskim predstavnicima. Akar je takođe naveo da su nakon incidenta minolovci turske mornarice stavljeni u stanje visoke pripravnosti u regionu.

Ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/ je 19. marta izvjestila da bi mine koje je postavila ukrajinska ratna mornarica na prilazima crnomorskim lukama mogle da se pomjere prema Bosforu i Sredozemnom moru zbog pucanja kablova.

FSB je tada naglasila da su ukrajinske oružane snage "još jednom pokazale svoje potpuno nepoznavanje osnovnih međunarodnih zakona i nepoštovanje ljudskih života, uključujući državljana Evropske unije", podsjeća TASS. 

Тагови: