Turska

Erdogan Švedskoj: Ne očekujte podršku za NATO

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2023. 17:58

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Švedska ne treba da očekuje podršku za ulazak u NATO nakon protesta održanih tokom vikenda antiislamskih aktivista i prokurdskih organizacija.

"Dozvoljavate terorističkim organizacijama da divljaju i očekujete podršku za ulazak u NATO, to se neće desiti", izjavio je Erdogan.

On je naglasio da, ukoliko Švedska ne iskaže poštovanje Turskoj i muslimanima neće imati podršku Ankare za ulazak u NATO.

Erdogan je kritikovao proteste na čelu sa Rasmusom Paludanom tokom kojih je spaljen K`uran, navodeći da je to uvreda za svakoga, posebno za muslimane. On je, takođe kritikovao švedske vlasti jer su dozvolile održavanje demonstracija ispred turske Ambasade u Stokholmu.

Erdogan je, takođe kritikovao Švedsku za prokurdske proteste tokom koji su demonstranti nosili zastave raznih kurdskih organizacija, uključujuću Radničku partiju Kurdistana (PKK) koja se nalazi na listi terorističkih organizacija u Turskoj, EU i SAD.

Simboli ove organizacije nisu zabranjeni u Švedskoj.

Finska i Švedska su u maju predale zahtjeve za članstvo u NATO. Turska je blokirala razmatranje zahtjeva zbog dugogodišnje podrške Helsinkija i Stokholma PKK.

Turska, Švedska i Finska potpisale su u junu bezbjednosni memorandum, kojim je uklonjena blokada početka pregovora o pristupanju dvije zemlje Alijansi. Strane su se saglasile da ojačaju saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući protiv PKK, te da se ukinu ograničenja na izvoz oružja iz Turske.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.